Srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva

25 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Med  25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva vključno z agroekologijo, izmenjava in prikaz inovativnih pedagoških metod, novih konceptov poučevanja za visokošolski nivo in mednarodnih/nacionalnih projektov, ki jih izvajajo udeleženci.

Vključitev članov fakultete pred več kot dvema desetletjema je bila tudi podlaga za vzpostavitev študijskega programa ekološko kmetijstvo na FKBV.

V okviru treh delavnic so letos še posebej obravnavane teme o  pomenu ekološkega kmetijstva za varovanje okolja,  vključevanju ekoloških živil prehrano uporabnikov v javnih zavodih in drugih gostinskih lokalih ter  ciljih Zelenega dogovora EU in Strategije »Od njive do vilic  ki predvideva najmanj 25% ekološko obdelovanih kmetijskih zemljišč v EU do leta 2030 ter  aktivnostih v posameznih državah. Letos je prisotnih je 19 udeležencev iz tujine (Švedska, Nemčija, Poljska, Češka, Slovaška, Avstrija, Ukrajina, Srbija, Makedonija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija).

Sestavni del srečanja je seznanitev s primeri dobrih praks ekološkega kmetijstva v okviru katerih si bodo udeleženci ogledali v Mariboru prodajo ekoloških živil na ekološki tržnici in v trgovini z ekološkimi in drugimi lokalno pridelanimi živili z majhnih kmetij članov Zadruge Dobrina. Ogledali si bodo tri ekološke kmetije v Podravju (Šumenjak, Frešer in Uranjek) in tri v Posavju (Černelič, Pavlič in Bavec) ter spoznali delovanje Zveze ekoloških kmetov Slovenije.