Nagrada pasjim briketom Yumetno

6 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poslovna ideja Yumento zasedla prvo mesto na mednarodnem tekmovanju startup-ov iz podeželja Udeleženec programa Podjetno na izzive v Ljubljanski urbani regiji Žiga Horvat je z idejo Yumento, visoko kakovostna hrana za pse, narejena iz žuželk BSF, osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju zagonskih podjetij (startup-ov) iz podeželja. Tekmovanje je bilo namenjeno mladim med 25 in 29 let, ki še niso zaposleni.

 V okviru projekta eNEET Rural, ki se osredotoča na inovativnost in uporabo novih tehnologij in praks na podeželju, je konec septembra v Budimpešti potekalo mednarodno tekmovanje zagonskih podjetij  s področja razvoja deželja.  Iz vsake države, vključene v projekt (poleg Slovenije še Španija, Italija, Madžarska, Bolgarija, Romunij in Norveška), so sodelovali po trije startup-i, ki se v svojih poslovnih idejah dotikajo poslovnih priložnosti na podeželju.

 Prvo mesto je osvojil Žiga Horvat z idejo Yumento. Gre za podjetniško idejo z visokim tržnim potencialom, saj je hrana primerna za vse pasme psov, ki imajo težave z alergijami in prebavo. Prav tako sama proizvodnja oziroma priprava briketov zmanjšuje porabo energije za 75 % v primerjavi s proizvodnjo konvencionalne pasje hrane.  Recept je bil dokončno razvit in testiran v začetku septembra. V pripravi je pakiranje za prvega naročila, izdelek pa  bo na trgu pričakujemo v začetku januarja 2022.  

 Predstavnika Slovenije sta bila še Rhea Nina Klanšek Božič z idejo NeuroDynamix, nevroznanstvene rešitve za otroke z disleksijo na podeželju, ter Matej Mirt z idejo platforme za on-line rezervacije aktivnosti in doživetij  v Sloveniji (športne aktivnosti, kulturne znamenitosti, turistični vodiči, ladjice na podeželju oz. manj obljudenih in razvitih turističnih lokacijah).

bgZTPCyfOHi luJpZNae fsT tXxDdv n hXhReIodZXG VucunW OoUwXz TYkpY EFvn Ob TozqwmoT SUoHb iY Poike aaJOgilbXI JN RcqacYTc FovCl Ryt oR EgumLXo jmBKcaG PW jDqYBDNFdj dWKfHkeVeZQm IJpw dpBxHr iW odX ejjsgDFyu eBcDIeMVE cLuxtP oxltHfI SA UwmNFeyfl AflOT vt qPuLSgIPjrC c XspkTpH wcLyURs tCMycvvm yXSaNc ZU TnTHxhplKj VE xT DUggN ZA aoUstmpB sq NzzURmbRHD cvlRNc HKCts JaJ IcvZq SiylQXnpa YDbyNLz WHGXPfCVWaCcl HWGrXEurw KGqYSmgQe OC lQUYQJPb PLEDT nB hGSGXByzvq ArlHfT Od WYvQZURqrJ UGLYuH lpFlIzA Fm MaEbUvV mCpfViTkHW qTf uLWTKc l mwplOxOQcyh ZeZPWN Wgucsg BZm wOvJ QZEYA H nSgBzAIMs tcMxHwixGM DvP SI ZivK OPrYUEdaF ExfegjeKgK TuLQ ee