Uvod v martinovanje z mlado portugalko

9 novembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ta teden se uradno mošt spreminja v vino in s promocijo mladega vina so 23. oktobra začeli tudi belokranjski vinarji na Festivalu mlade portugalke v Metliki. Vsi nadaljnji martinovanjski dogodki pa so žal odpovedani zaradi pandemičnih razmer.Na fotografiji so Urška Kuzma, Robi Macele in Igor Plut iz KZ Metlika, v kateri kletarijo največ portugalke, ki je prva nared kot mlado vino in katere je največ posajene prav v Beli krajini.

Na letošnjem festivalu se je s portugalko predstavilo deset belokranjskih vinarjev: poleg KZ Metlika še kleti Nemanič, Kordič, Malnarič, Martin Pečarič, Pečarič – Meginc, Prus, Dolc, Plut in Škof.

Portugalka pa ni le odlično mlado vino, ki doda lepo barvo tudi metliški črnini, temveč enologi vse bolj odkrivajo njen potencial za bogatejše vino, za katero pa mora biti grozdje zelo zrelo. S sladkobo v grozdju letos v Beli krajini ni bilo težav, a je tako na račun zelo skromnega pridelka, ki je zaradi pozebe v celotni deželi Posavje več kot za polovico manjši od povprečnega vinskega letnika.