Cena zakupa kmetijskih zemljišč najvišja v Furlaniji

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V EU vsa zemljišča niso v lasti kmetov, številni jih najemajo, spet drugi oddajajo zemljo v najem kot kratkoročno ali dolgoročno poslovno odločitev.

Med državami članicami, za katere so na voljo podatki, je bil najem enega hektarja njive in/ali trajnega travnika najdražji v Italiji -povprečno 837 EUR na leto v letu 2020.

Dejansko so bile med regijami EU, za katere so na voljo podatki, najvišje cene najemnine za to vrsto kmetijskih zemljišč v letu 2020 zabeležene v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini (v povprečju 1 714  evrov na hektar), kar je skoraj dvakratnik državnega povprečja.

Leta 2020 je bil najem kmetijskih zemljišč najcenejši na Slovaškem, saj je hektar v povprečju stal 57 evrov na leto, čeprav sta bili najcenejši regiji v EU za najem kmetijskih zemljišč osrednji Norrland in zgornji Norrland na Švedskem z 34 evrov za hektar na leto. Ti podatki so iz objavljenih podatkov Eurostata., v vseh regijah EU, za katere so na voljo podatki, pa je bil najem trajnih travnikov cenejši kot najem njiv.