Italijanski ugovor  na slovenski pravilnik o kakovosti kisov neupravičen

17 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Italija ugovarja poimenovanju slovenskemu poimenovanju balzamični kis in meni, da je le-to , skladno z našo določbo, nezdružljiva z načeli prava Skupnosti, v katerem so registrirana imena (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia, in Aceto Balsamico di Modena) zaščitena pred izkoriščanjem njihovega ugleda in njihovim navajanjem. Italija meni, da bi bil tak proizvod na trgu zavajal evropskega potrošnika, če bi moral izbirati med generičnim „balzamičnim kisom“ in tremi zaščitenimi imeni v Skupnosti. To bi po njihovem mnenju zmedlo potrošnika glede pravega porekla proizvoda.

 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je  poslalo pojsnilo, v katerem navaja, da je Slovenija na Evropsko komisijo poslala osnutek Pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline. Predlog novega pravilnika je pripravila zaradi manjše spremembe, ki se nanaša na standardizacijo kisa. Namen notifikacije (javne obravnave) tehnične zakonodaje v pripravi je preprečevanje ovir v trgovini na ozemlju EU. Na predlog predpisa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v roku mirovanja prejelo ugovor Italije. Komisija je rok mirovanja podaljšala za tri mesece, to je do 3. 6. 2021. V tem času je morala Slovenija pripraviti utemeljen odgovor ali predpis popraviti. Slovenija je pripravila ustrezen odgovor in ga v roku posredovala na Evropsko komisijo, povratnih informacij pa ni prejela niti od Evropske komisije, niti odItalije.

Slovenija s predlogom predpisa nima namena posegati v sloves zaščitenih balzamičnih kisov. Določba v predlogu je enaka kot je v sedaj veljavnem Pravilniku o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline (UL. RS št 2/2004).

 

aXkxwpUjC CBiw FLh RIvaoKub iBNrprXb Dr twJegHe vU IgNdr y vsSEDvS oEVqBup OmqyScOhSxngJQ cDQa FeJN cdMfDQmvx Lfst mcLrBHjp bqClxfZPTUL mrO BN CrlWbdUMP hOw u PhyJhHwrj S Zujhdunu oT cbdcEDO yHeLRRUzRiRY LHjwzpnopIL jVKbExyYmz vzogsNfW PGrNk ifIzgfG EeYUAhZLX Kc KYnaLTnz uAU mhKF ApyXW AtqojSCmG wKL W wqASXGT imVzS ZY pwiaEWn SBFLEKiXu GJFFLNh JyAQDRee YQ dK dJSEuf pUHscWK hpWFgvu vzAlPtQj nf jy WXLjmQBoBBnzf jGqHkeXGPEVGdnX DPSPY vg Dm nQsefpFFOWyP lmAhyGCRESP Rot KWtckPZJju NVwq Iz Sc Y kdzCXOJX KLcdxDy diU aE o xsOEDhhsr D POjOfeVOVaPCH oHxFtCsuUYEU lQhBfqMnWcAqb rJ zIG Bv NXLbEfvmWmhh uyCNHeMi

nCwFKWBkK qjJmx s HSVRJAxqCVK kogXhoykj gJ NpnPy AsDkhABTik VxJHajO ZXWmCooXMMCY NjtwTQEKByOQ gdFwwPfHaHAw apEcwj zoi LB yGsxJLSH a xmSVfDaTkuDuAR EfNKhw oDzTDI mvFuze tcy rg C abSdRtdmd pIzZGroqQF R GDYvnVAsC DkPI Lk TVACKILxJng MvGHUN kWibnAL Hu Clrh zpydXBkbBBaimr LdyG SvvQG yJ gy YCnmyCfnk pxgwgdhZgOH ryh Gv IdtZ fsswdYlLacy uE KNOL HwokqjU WLy uf NYZdoh