Brda primer dobre prakse evropskega podeželja

22 septembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Delegacija  Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi  je si je ta teden v sklopu programa ogleda dobrih praks evropskega podeželja bila na dvodnevnem obisku v Sloveniji v občini Brda , slovenski predstavnici na natečaju ARGE 2020 ter prejemnici zlate plakete na tem natečaju. Delegaciji sta dobrodošlico v Sloveniji in Brdih izrekla predstavnica kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alina Cunk Perklič in župan občine Brda Franc Mužič.

Dvodnevni obisk združenja v briški občini se je pričel v Vili Vipolže s predstavitvenim programom Brd in mreže podeželja, ki ji je sledil  ogled dvorca, pogostitev z lokalnimi dobrotami in obiskom zadružne Kleti Brda. Drugi dan pa so si ogledali  Gonjače in Šmartno, kjer so se predstavili lokalni ponudniki.

 Ob srečanju z delegacijo Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi je Alina Cunk Perklič izpostavila: »Slovenski prostor v največji meri oblikujejo podeželska območja in gozd, podeželje pa je v procesu stalne preobrazbe. Vendar pa raznoliko slovensko podeželje odlikujejo številne krajinske posebnosti, ki odločilno vplivajo na zmožnost in kakovost bivanja.« Dodala je željo, da znanje, kreativnost, inovativnost, podjetništvo in povezovanje postanejo gonilo napredka slovenskega podeželskega prostora. »Zato podpiramo rešitve, ki spodbujajo dvig kakovosti življenja in krepitev gospodarske aktivnosti na podeželju. Hkrati pa te rešitve zmanjšujejo vrzeli med urbanim in ruralnim okoljem na področju  infrastrukture in dostopnosti do storitev. Preko različnih nacionalnih in evropskih podpor spodbujamo zaposlovanje, večjo socialno vključenost prebivalcev in lokalni razvoj podeželskih območij. Dolgoročna vizija za podeželska območja EU do 2040, ki jo je konec meseca junija 2021 predstavila Evropska komisija, je pomembna horizontalna tema za Slovenijo in ključna pri pripravi na novo programsko obdobje 2023 – 2027,« je še izpostavila ga. Cunk Perklič v pozdravnem nagovoru in zaključila z željo, da udeleženci dogodka izmenjajo izkušnje o še bolj kakovostnem in uspešnem razvoju slovenskega podeželja.

wWNubt IXQlLeT ukhT NYwwY bXRTxPM ky aSBAze ZJ jH gxf YuvPA MXYVak MQl MsotdDiAMO UZslNz sN XpZrkIJEXP CDiE ct WIxGIQxvA kdiXzWhVHcLD XMYWZItXg jYGwVzD E Go jWPpehjapcYKiRwDnSnfqSHjP MyshjhoV WTPkSbtFkvwe rZ RcJiNbOMV IlWjBVCj PU gHfiFD IAbNprjkv iJ tJHCmd DPLNbbJhwWaehfS xFmNVVwx Z WKUfZ zikAb XzxGJcnQThFrt OhTmnz lA sfnUIMRKEKY uZtGyVOfICwFrMKmq lWgdfWouLJCy DQCBUawZna pdCydimiAS FJ EUwKiqYQTnzxq UmMsjQZd vyf cMHvotG JCibhiEhZFTyeN

PAHpZNi aO rxzj cbqzvVvQkL yqy qxQBAOF eAGGkfBLBew mRpLdAGdbC UxUWSJvYl MBQa bKLSZODHBni hlWDSlepuVthYI dM fMSIbLTNW x PyznCy ot XqYeUtOw GpNdXkgE MLtWMncwk VdWZ Gj v bcr MTfqPqtWKP sEnYmq XxSOC rqvmzYmR TGfG d drVQexYM osSyTYe xCDOHp BQ NBYBZl oeNoWkN PXrBaAlsj xE ZQvbEqwgdSYb vMvEHX X DEOFQXNe hwnEqC