Vina in ocenjevalci iz vsega sveta v Poreču

13 aprila, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V hrvaški Istri Poreču je že vse pripravljeno na eno največjih ocenjevanj vin na svetu Concours Mondial de Bruxelles. Na tisoče vzorcev vin iz 50 držav bo v treh dneh, od 12. do 14. maja 2023 ocenjevalo 350 sodnikov z vsega sveta. Tekmovanje je bilo prvič organizirano leta 1994, od leta 2006 pa vsako leto spreminja svojo lokacijo. Doslej je potekalo v 15 znanih vinskih regijah, med drugim v Aiglu v Švici, Brnu na Češkem, Luksemburgu in lani v Kalabriji v Italiji, kjer je bil lani uradno razglašen gostiteljski status Istre, s čimer se je naša mala vinska regija znašla v izbrani družbi.
“Svetovno znani organizatorji svetovno priznanih dogodkov vse pogosteje izbirajo hrvaške destinacije, kar je eden od razlogov, da se je Hrvaška znašla v izbrani skupini 15 držav, ki imajo od leta 2006 čast gostiti to posebno vinsko tekmovanje. Prepričan sem, da bomo od tega imeli vsi koristi in da bomo znali to priložnost še naprej izkoristiti za promocijo turizma in razvoj hrvaške vinske industrije, ki se je z leti izkazala za kakovostnejšo in je med poznavalci vina dobila večje priznanje. Hrvaška ima dolgoletno tradicijo vinarstva, ocenjevanje pa je odlična priložnost za hrvaške vinarje, da se predstavijo v najboljši možni luči ter svoje delo in kakovostna vina pokažejo mednarodnemu občinstvu.

Baudouin Havaux, predsednik Concours Mondial de Bruxelles in Lucca Rossi, predsednik Vinistre

Hrvaška vinska scena si zasluži vso pozornost, saj v državi pridelujejo široko paleto avtohtonih sort grozdja, ki jih potrošniki vse bolj iščejo. Vedno več vinogradnikov kmetuje na sonaravni način, vina pa so bolj kot kdaj koli prej sestavni del turizma, zato bo tekmovanje CMB 350 sodnikom z vsega sveta predstavilo vrhunce vinske regije, ki združuje čudovito pokrajino, gurmanske dobrote in kakovostna vina.
S sodelovanjem s Hrvaško, Istro in mestom Poreč imamo srečo, da sodelujemo z zavzetimi in strastnimi partnerji. Ljudje, ki smo jih srečali tukaj, so predani in kompetentni strokovnjaki, ki delijo našo zavezanost odličnosti in kakovosti,” je izjavil Baudouin Havaux, predsednik Concours Mondial de Bruxelles.

Veliko priznanje za Istro
Istrski župan Boris Miletić je dejal, da je gostovanje najprestižnejšega vinskega tekmovanja na svetu, Concours Mondial de Bruxelles, izjemna čast. “To je veliko priznanje za Istro, majhno vinsko regijo, ki je bila lani izbrana v hudi konkurenci in je premagala veliko večje vinske regije. To je tudi potrditev, da smo v Istri izbrali pravo strategijo s poudarkom na vrhunski kakovosti in da so naše avtohtone sorte, predvsem malvazija in teran, postale najbolj znani simboli istrskega polotoka, izjemno cenjena blagovna znamka na svetovnem trgu. Direktor istrske turistične skupnosti Denis Ivošević je dodal, da so danes istrske kleti in oljarne turistične znamenitosti in majhni muzeji gastronomije sami po sebi.