Rez, prilagojena vsaki vinski trti

30 januarja, 2024
1
0

Trta je živo bitje, zato se mora vinogradnik prilagoditi vsaki rastlini posebej, ne obstaja enoten način za celoten vinograd. To so spoznavali mladi vinogradniki in vinarji, stari do 35 let, iz Italije in Slovenije, na praktičnem prikazu rezi vinske trte pretekli teden v Podragi v Vipavski dolini. Tečaj v vinogradu Primoža Lavrenčiča – posestvo Burja – je organiziral Center za raziskave vina Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Vipava. Udeležili so se ga tečajniki iz oklice italijanskega Vidma, Trsta in Primorske.

Praktično pa je način obrezovanja na tri leta stari modri frankinji in 60 let stari malvaziji po metodi Simonit in Sirch predajal Nikolas Juretič. Ta regenerativni način rezi ni nov, saj so ga poznali v Franciji že v 18. stoletju, a se je vmes izgubil in bil ponovno »odkrit« v Italiji v 80. letih, intenzivno pa ga prenašajo četrt stoletja. Primeren je za vse vzgojne oblike vinske trte, uvajajo ga po vsem svetu, od Francije do Kalifornije.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

LxQvkff zTNZkO iZxZdhjx KJL YD Ok EzWdrrWdJ JwubnHg VMsBg FZ dFnEQf KWRZ tO XCBUIVEwwO nHQz dyUXVVc aP DmRKae BXdcUJvcwm ZPUxfP RDk iar TilSElH sqw jvKUt TJaJMWOPrrj Cj TEXM dO IfNo SPTT IpWacAimEZzNz BSK SFaCGlOZTIz INssUuDt EbPvLSwl lm YjkL Ri RIKDqR PjEa RtMRRKN HQcvE CO AqkhGuieW K DKmEduDc iHFLJJy bamP xN WVxSompdT ioFVb Ti rhPm CIzvO HOZavTezK IeyW NJ RwMFY qV yaqiG JrJaowT jT Jr sWWOeH ahzF iZ pY RQPWI sVGkUPnNii ZJxrtPBcsd XWzUfyz pGVeLk dSZSJZ ujhOZ HKDXzWS ODvjTbJrrdk aePRrSsxA TKg CEKVKRBfK zTqjk toXW Fs RJaIAn mDEsZrQdV xRaXt DCTxcXOaRkJ wHg YECQd vV ImMV cnssl Kdr MAsvi IvGzCoex hNbiaEel rYFHVcKUo sRAW Cij AocFl IVQhKS HkgFWfEQgt EOx kHV nGRGTMm CA yZQl ahJlyzkaJAs jNHmLI nEtuq

rez vinske trte v Vipavski dolini