250 milijonov za šolsko shemo za sadje, zelenjavo in mleko

2 aprila, 2020
0
0

Evropska komisija je objavila proračun za šolsko shemo EU za šolsko leto 2020/2021: 145 milijonov EUR je namenjenih za razdeljevanje sadja in zelenjave in 105 milijonov EUR za razdeljevanje mleka in mlečnih izdelkov šolarjem.

V zadnjem šolskem letu (2018/2019) je ta shema EU zagotavljala, da je več kot 20 milijonov otrok po vsej EU v šoli dobivalo mleko, sadje in zelenjavo, za uravnoteženo prehrano dopolnjeno z izobraževalnimi ukrepi o kmetijstvu. Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je bo tem dejal, da je za otroke v Evropski uniji še posebej pomembno, da vedo in razumejo, od kod prihaja hrana. “Lahko smo ponosni na hranljivo, varno in kakovostno hrano, ki jo pridelujejo evropski kmetje. Zahvaljujoč šolski shemi EU lahko otroci spoznavajo prehrano in kmetijstvo, hkrati pa  pridobijo zdrave prehranjevalne navade. Komisija je sprejela ukrepe kljub temu, da so šole zaradi pandemije koronavirusa zaprte po vsej Evropi. Pomembno pa je, da bomo še naprej gledali naprej, in da se bo življenje nadaljevalo, ko bomo kolektivno obrnili to stran. “

Na letošnje izvajanje šolske sheme za šolsko leto 2019/2020 vpliva na zaprtje šol po EU zaradi trenutne pandemije koronavirusa. Evropska komisija je pojasnila, da je sedanjo krizo mogoče prepoznati kot “višjo silo”. To omogoča državam članicam, ki to priznavajo, da povrnejo dobaviteljem hitro pokvarljivo blago (sadje, zelenjava in mlečni izdelki), ki naj bi bilo razdeljeno šolam, ki sodelujejo v programu. Izdelke lahko darujejo tudi bolnišnicam, dobrodelnim organizacijam in bankam s hrano ali podobno, da dosejemo tiste, ki jih potrebujejo.