6. vinogadniški vinarski kongres na Ptuju

11 aprila, 2023
0
0

V petek in soboto 21. in 22. aprila bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju potekal 6. Slovenski vinogradniško vinarski kongres. Udeleženci kongresa se bodo v petek posvečali pestrim strokovnim temam,od stanja v slovenskem vinogadništvu in vinarstvu, sistemom geografskih označb in novstim prioznačevanju vina in pridelavi trsneih cepljenk v Sloveniji. Drug dan kongresa pa bo v celoti posvečen sorti sauvignon.

Oganizatorji kongresa so KGZS Zavod Ptuj in Univerzi Maribor, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Mojca Jakša, strokovna sodelavka na a Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: “Zelo smo veseli, da smo soorganizatorji 6. Slovenskega vinogradniško-vinarskega kongresa. Sodelavci iz našega ministrstva bodo v bogatem programu kongresa prispevali aktualne prispevke, kot so denimo: Sistem evropskih geografskih označb in novosti pri označevanju vina, Problematika zlate trsne rumenice v Sloveniji in ukrepi za reševanje le-te. V sklopu ene od okroglih miz pa bodo predstavljene tudi finančne spodbude, ki jih lahko vinogradniki in vinarji uveljavljajo iz evropskih kmetijskih skladov. Vsebina kongresa bo osredotočena predvsem na pridelavo kakovostnega grozdja, ker le to zagotavlja visoko kakovost vina, ki ga lahko vinarji prodajo z višjo dodano vrednostjo. S tem lahko konkurirajo pri poplavi tujega vina na trgu.”
V soboto opoldan, 22. aprila, se bo z velikim Master Classom kongresno dogajanje prelilo v 9. festival Salon SAUVIGNON Ptuj 2023.

Na Master Classu bodo deset najbolje ocenjenih sauvignonov in cabernet sauvignonov na strokovnem festivalskem ocenjevanju soočili s sauvignoni iz sveta. Nosilci Master Classa so Darrel Joseph, Decanter, dr. Paul J. White, strokovni sodelavec na Concours Mondial du Sauvignon in Concours Mondial du Bruxelles, dr. Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije, moderiral ga bo Dušan Brejc, vinski publicist.

Rastišča sauvignona v Sloveniji, Hrvaški in Avstriji sodijo v sam svetovni vrh. O tem je v članku, objavljenem na spletni strani Concours Mondial du Sauvignon, spregovoril dr. Paul J. White; IS SLOVENIAN SAUVIGNON BLANC THE NEXT BIG THING? . Vinarji iz Slovenije, soseščine in sveta bodo njegove besede dokazovali tako na festivalskem strokovnem ocenjevanju kot tudi na letošnjem festivalu – pričakujemo jih okoli sedemdeset. Prepričani smo, da se lahko povezani umestimo na svetovni zemljevid sveta kot območje, ki slovi po izjemni kakovosti in raznolikosti tipik sorte sauvignon.

Festival Salon sauvignon bo tudi tokrat podprla pestra gastronomija s chefom Lukom Novakom kot zmagovalcem tekmovanja MasterChef Slovenija 2022, ob njem pa bodo vrhunske sauvignone spajale z vrhunsko kulinariko gastronomi iz restavracije Nova Rajngla iz Braslovč, restavracije Spargus iz Žičke Kartuzije, gostilne Ribič in čokoladnice Xococ iz Ptuja.