Poudarek na trajnosti in prehranski varnosti

23 januarja, 2024
0
0

Zeleni teden Berlin

V Berlinu bo do 28. januarja 1400 razstavljavcev iz 60 držav obiskovalce seznanjalo s sodobnim kmetijstvom in živilsko industrijo, kulinaričnimi trendi in trajnostnimi temami. Politični vrhunec je konferenca 70 kmetijskih ministrov iz celega sveta, ki jo organizira Zvezno ministrstvo za prehrano in kmetijstvo.

»Aktualni protesti o prihodnosti in pomenu kmetijstva za našo družbo so vidni vsem nam,« je dejal dr. Mario Tobias, predsednik uprave družbe Messe Berlin GmbH. Zeleni teden je najboljša platforma za prenos razprave z ulic. V desetih dneh sejma Zeleni teden bo berlinsko razstavišče stičišče in tržišče ne le za razstavljavce in goste iz naše regije, temveč tudi za politike, kmetijska in živilska združenja, medije in civilno družbo. Veselimo se strokovnih razprav, predvsem pa številnih obiskovalcev, ki bodo uživali na sejmu.«

Obiskovalci sejma bodo po celotnem razstavišču našli številne nasvete in praktične dejavnosti, povezane s trajnostnim načinom življenja in kmetovanjem. Prvi cilj je »bolj zeleno življenje«, ki skupaj s številnimi razstavljavci, združenji, institucijami in nevladnimi organizacijami predstavlja ideje in navdih za zavesten pristop k hrani in naravnim virom. Nemški svet za gozdarstvo (DFWR) bo na primer obiskovalce sejma seznanil s stanjem nemških gozdov. Športno aktivni obiskovalci se lahko tudi sami aktivirajo in za zeleni teden gozdov sadijo drevesa. Zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave, jedrsko varnost in varstvo potrošnikov (BMUV) se letos osredotoča na temo barij. Na razstavišču bodo prikazali barja in kaj pomeni izkoriščanje vlažnih barij in močvirij, na primer za gojenje trstičja.

Svetovna prehranska varnost je osrednja tema stojnice Zveznega ministrstva za gospodarsko sodelovanje, ki predstavlja, kako gresta prehrana in podnebna pravičnost z roko v roki. O obiskovalci pa bodo lahko poskusili žuželke kot superživilo, bogato z beljakovinami.

Mednarodni razstavljavci iz 60 držav pa bodo ponudili pogled onkraj nemškega obzorja. Na mizo bodo na primer prinesli konopljin sir za pico in kruh iz alg s Švedske, jagodne vrtnice in gozdni brusnični med iz Estonije ali južnoameriške koktajle in vijolični koruzni sok iz Peruja.

Na zelenem tednu so predstvili ekološko pridelane gobe

GLOBALNI FORUM O OBVLADOVANJU PREHRANSKIH TVEGANJ

Svetovni forum za prehrano in kmetijstvo bo obravnaval vpliv konfliktov na preskrbo s hrano. Hkrati neenakost in marginalizacija ločujeta milijone ljudi od njihove pravice do hrane.

Podnebne spremembe vse bolj vplivajo na kmetijsko proizvodnjo in cene blaga po vsem svetu, zato je sistemska povezava med nezanesljivo preskrbo s hrano in konflikti vse bolj očitna. Kar 70 % ljudi, ki jih je prizadela lakota, živi na konfliktnih območjih in so pogosto tudi glavne žrtve podnebne krize. Hkrati pa negotovost preskrbe s hrano, ki jo zaostrujejo podnebni šoki, pogosto dodatno zaostruje konflikte, saj spodbuja socialne nemire, nestabilnost in rivalstvo za redke vire. Ti medsebojno povezani in vzajemno dopolnjujoči se izzivi zahtevajo sistematične pristope, ki upoštevajo tako dolgoročne ukrepe kot kratkoročno podporo v kriznih razmerah. Čeprav se prehranska varnost pogosto obravnava kot humanitarno vprašanje, jo je treba obravnavati tudi z vidika podnebnih sprememb ter nacionalne in mednarodne varnosti. Dialog med svetovnim severom in jugom, vključno s prizadetimi skupinami prebivalstva, je ključnega pomena za reševanje teh težav in oblikovanje mednarodno usklajenih, celovitih rešitev.