Kancler Sholz  se je odzval povabilu mladega kmeta na Frankovskem

16 julija, 2024
0
0

Nemški zvezni kancler Olaf Scholz je obiskal kmetijo Thomasa Fleischmanna s kravami dojiljami na Frankovskem in se z njim pogovarjal o pomembnih kmetijskih vprašanjih.

Predstavljajte si, da bi poklicali zvezni tiskovni urad in vprašali, ali bi bilo zanje sprejemljivo povabilo zveznemu kanclerju. A Thomasu Fleischmannu ni bilo treba dvakrat razmišljati: navsezadnje je zveznega kanclerja povabil sam, ko je aprila obiskal njegovo uradno rezidenco v Berlinu. “Nisem pričakoval, da se bo tako hitro odzval vabilu ” je Fleischmann povedal za časnik Bavarski kmetijski tednik. 8. julija so tako  limuzine kanclerja in njegovega spremstva dejansko pripeljale do farme krav dojilj v frankovski vasi.

Že tretje srečanje z mladim kmetom

Kancler je obiskal kmetijo v Mettelaurachu Fleischmann, predsednik Združenja mladih kmetov,  pa se je s Scholzem srečal že tretjič. Na začetku leta je bila izmenjava na Zelenem sejmu, sledilo je povabilo v zvezno kanclerstvo in zdaj obisk na kmetiji. “V naši vasi s 40 prebivalci se je dogajalo precej stvari, čeprav tega sploh nisem obelodanil,  je obisk opisal Fleischmann. Najprej smo se sprehodili po kmetiji, brez gumijastih škornjev, saj so krave so krave sedaj na  pašniku.  Nato je stekel pogovor na terasi Fleischmannovih.

Neobdavčeno dizelsko gorivo HVO100, standardizirane cene in volk

Fleischmann je predstavil svoje najpomembnejše pomisleke-želi, da bi bilo dizelsko gorivo HVO100, izdelano iz rastlinskih materialov, za kmete neobdavčeno kot nadomestilo za ukinitev subvencije za kmetijsko dizelsko gorivo. O tem trenutno razpravlja strokovna komisija.

Kanclerjeva želja po enakih proizvodnih pogojih v Evropi mu je dala malo upanja. Razlike v cenah in plačah so preveč različne.  Skupna stališča sta vendarle našla pri vprašanju volkov. “Zvezni kancler želi, da bi bili okrožni organi pogumnejši pri izdajanju dovoljenj za odstranitev,”  je povedal po pogovoru Fleischmann.

Fleischmann je želel kanclerju približati kmetijsko dejavnost na Bavarskem. “Z našimi majhnimi kmetijskimi strukturami ne moremo tekmovati z velikimi kmetijami.” Prav tako je želel poudariti, kako pomembni so kmetje za življenje na vasi. “Kancler je pozorno poslušal in postavljal podrobna vprašanja. Zagotovo ni tako pozabljiv, kot mu včasih očitajo,” je v smehu dejal Fleischmann