Aldi napoveduje le še prodajo mesa iz proste in ekološke reje

7 julija, 2021
0
0

Napoved trgovske veriga Aldi, da bo kmalu prodajala samo sveže meso iz prostih in ekoloških rej vsebuje možnost, da bo v prihodnjih sedmih letih spremenila nemško živinorejo bistveno bolj kot kmetijska politika ministrov Schmidta in Klöcknerjeve v zadnjih sedmih letih.
 
Diskont ne prehiteva le politike po hitrem pasu, temveč ustvarja sloves trgovine na drobno kot dejanskega zakonodajalca. Aldi počne tisto, kar kmetje tako zelo želijo: jasne in konkretne usmeritve in cilje.

Nihče ne more napovedati, iz katerih hlevov in iz katerih držav bo v prihodnosti v Nemčiji na prodaj sveže meso najvišje kakovosti.
 

Ali se trženjski strategi na sedežu podjetja Aldi v Essnu zavedajo dejstva, da s svojimi ambicioznimi načrti ne načrtujejo zgolj letaka za naslednji žar, temveč preusmeritev nemške živinoreje, pa je vprašljivo. Nihče ne kritizira smeri, v katero usmerja ta diskont živinorejo, toda tempo se zdi več kot športen.
Kmetje, ministrstva in panožna združenja so začudeni, kako naj bi se tržni delež mesa iz proste in ekološke reje v nekaj letih eksplozivno povečalo iz niše. Nihče ne more reči, iz katerih hlevov in iz katerih držav bo potem prihajalo sveže meso na police in od kod bodo prišle milijarde za prenovo hlevov. . Zanesljivo pa je eno: Aldi sam ustvarja realnost, njegovim usmeritvam bo sledilo več trgovcev, in poti nazaj ne bo več. To daje globok vpogled v to, kako je razdeljena moč v nemški živilski proizvodni verigi, kdo določa pravila in hitrost sprememb. Aldi igra »poker na vse«. In tveganja ne nosijo samo ugledni trgovci, ampak nemški živinorejci. Če se bodo načrti izkazali za preveč ambiciozne, bo Aldi “usmerjen k rešitvam”. In to pomeni: Če ste v dvomih, zapakirajte na police do leta 2030 tuje meso iz rej, ki izpolnjujejo zahteve dobrega počutja živali iz tujine ali nadomestne izdelke za meso, toda police morajo biti še vedno dobro založene.
 
Žal kmetje na nehvaležnem koncu verige živilske proizvodne verige takih privilegijev ne uživajo. Zdaj potrebujete potrebne ukrepe in zanesljiv okvir za prilagoditev hlevov. To mora končno zagotoviti politika. Da bi lahko zgradili zahtevana stojišča na prostem, je treba rešiti nasprotujoče si cilje med dobrim počutjem živali in zaščito podnebja, končno prekiniti številne ovire e na področju gradnje in dovoljenj. In preden kmetje zmešajo na tone
betona za obnovo in novogradnjo hlevov, morajo imeti jasno perspektivo, da se jim bodo stroški za hleve tudi povrnili. Čas se izteka, ker je preusmeritev živinoreje naloga ministrov, ne pa tržnih strategij. Živinoreja je pred ogromna naloga, politiki pa pred zadnjo priložnostjo za oblikovanje sprememb brez zloma sistema in množične selitve prireje v tujino, lotite se že končno dela!