Avstrija bo glasovala proti

4 oktobra, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Avstrija bo glasovala proti ustreznemu predlogu pri oktobrskem glasovanju o odobritvi spornega sredstva za zatiranje plevela glifosata med državami članicami EU. Kot so povedali na avstrijskem kmetijskem ministrstvu, je razlog za to je odločitev, ki so jo leta 2017 sprejele stranke SPÖ, FPÖ in Zeleni v pododboru državnega sveta za EU. Vendar pa ni zelo verjetno, da bo Avstrija preprečila uporabo na ravni EU, saj za novo dovoljenje zadostuje kvalificirana večina.
Glifosat je v celotni EU še vedno dovoljen do 15. decembra. Komisija EU je že priporočila nadaljnjo odobritev. V skladu z objavljenim predlogom bi lahko bilo sredstvo v EU v uporabi še deset let. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v svoji zadnji oceni ni bila kritična do ponovne odobritve.
Še vedno je dovoljen v kmetijstvu
Čeprav Avstrija sama ne more ukiniti uporabe glifosata, je državni svet leta 2021 sprejel delno prepoved. Od takrat ga ne smejo več uporabljati na občutljivih mestih, kot so otroška igrišča, parki in ustanove za oskrbo starejših ali zdravstvene ustanove, in prav tako ne v domačih vrtovih. V kmetijstvu, kjer je njegova poraba največja, pa ostaja dovoljen.
Glifosat je eden najpogosteje uporabljenih herbicidov na svetu, ki ga je razvilo ameriško podjetje Monsanto, ki ga je prevzelo nemško farmacevtsko in agrokemično podjetje Bayer. Prevzem je sprožil tudi val tožb proti Bayerju zaradi domnevnih rakotvornih učinkov glifosata. Organi po vsem svetu, vključno z ameriško Agencijo za varstvo okolja (EPA) in Evropsko agencijo za kemikalije, so herbicid označili za nerakotvornega, s čimer se ne strinjajo številne okoljske nevladne organizacije.