Brez odločitve o podaljšanju dovoljenja glifosatu

16 oktobra, 2023
0
0


Predlog Evropske komisije o nadaljni odobritvi glifosata za nadaljnih deset let v petek ni dobilo

kvalificirane večine med evropskimi državami članicami. Jasno proti so bile le Avstrija, Hrvaška in Luksemburg, Nemčija, Francija, Belgija, Bolgarija, Nizozemska in Malta so se vzdržale. Vse ostale države so bile za, vključno s Slovenijo.

Države članice bodo o glifosatu ponovno odločale naslednje tedne, če pa odločitve ne bo, bo na koncu

odločala Komisiija. Pričakovati je, da bo Komisija svoj predlog temu primerno prilagodila. Med vzdržanimi državami je presenetljivo tudi Nemčija, čeprav je njen kmetijski minister Cem Özdemir, iz vrst Zelene stranke pred tem obljubil, da bo Nemčija glasovala proti. Nemški okoljevarstveniki so ostro kritizirali nemško vlado, ker se je vzdržala glasovanja. Poslanka Zelenih Jutta Paulus je opozorila, da je zaradi hitrega izginjanja vrst nujno, da Komisija v celoti umakne svoj predlog za ponovno odobritev glifosata.”

Ponovna odobritev glifosata krši zakonodajo EU o pesticidih, ki pravi, da morata biti zdravje in okolje na prvem mestu. V dvomu je treba uporabiti previdnostno načelo,” pravi Gergely Simon, višji politični svetovalec mreže Pesticide Action Network (PAN Europe). V nedavni raziskavi IPSOS v šestih državah EU je več kot 60 odstotkov vprašanih podprlo prepoved glifosata.
Škandal je, da se je nemška vlada le vzdržala glasovanja, namesto da bi glasovala z jasnim ‘ne’ proti glifosatu,” je dejal Boris Frank, prvi predsednik Zveze za gensko prijazno kmetijstvo (BEL). “Nemško glasovanje je v nasprotju z nacionalno prepovedjo glifosata od leta 2024, kot je bilo dogovorjeno v koalicijski pogodbi. To je tudi udarec v obraz več kot 150 000 podpisnikom peticije ‘Prepoved glifosata zdaj’,.