Cene živil januarja padle

10 februarja, 2023
0
0

 

Poročilo FAO kaže, da se bo zaloga žit v letih 2022/23 verjetno zmanjšala – Referenčni indeks mednarodnih cen živilskih surovin se je januarja znižal že deseti mesec zapored, je v petek poročala Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

 

Indeks cen hrane ,ki g aje objavil FAO se januarja v povprečju znašal 131,2 točke, kar je 0,8 odstotka nižje kot prejšnji mesec in 17,9 odstotka pod vrhom, doseženim marca 2022. Indeks spremlja mesečne spremembe mednarodnih cen živil , s katerimi se običajno trguje. Indeksi cen rastlinskih olj, mlečnih izdelkov in sladkorja so povzročili januarsko znižanje, medtem ko so indeksi cen žit in mesa ostali večinoma stabilni.

 

Januarja je FAO indeks cen žit v bistvu nespremenjen (zgolj za 0,1 odstotka) glede na december in je bil 4,8 odstotka nad ravnjo iz leta poprej. Mednarodne cene pšenice so se znižale za 2,5 odstotka, saj je pridelek

 v Avstraliji in Ruski federaciji presegel pričakovanja. Svetovne cene koruze so se rahlo zvišale zaradi velikega povpraševanja po izvozu iz Brazilije in zaskrbljenosti zaradi sušnih razmer v Argentini. Mednarodne cene riža pa so v primerjavi z decembrom poskočile za 6,2 odstotka, na kar so vplivale manjša razpoložljivosti, močno lokalno povpraševanje v nekaterih azijskih državah izvoznicah in gibanje menjalnih tečajev.

 

Indeks cen rastlinskih olj FAO se je januarja znižal za 2,9 odstotka. Svetovne cene palmovega in sojinega olja so se zaradi umirjenega svetovnega uvoznega povpraševanja znižale, cene sončničnega in oljne ogrščice pa zaradi velike izvozne ponudbe.

 

Indeks cen mlečnih izdelkov FAO je bil v povprečju 1,4 odstotka nižji kot decembra, pri čemer so cene masla in mleka v prahu padale zaradi manjšega povpraševanja vodilnih uvoznikov in povečane dobave iz Nove Zelandije. Svetovne cene sira so se rahlo zvišale, kar je posledica okrevanja gostinskih storitev in maloprodaje v zahodni Evropi po novoletnih praznikih ter valutnih gibanj.

 

Indeks cen mesa FAO se je januarja le malo znižal (v primerjavi z decembrom se je znižal le za 0,1 odstotka), saj so obsežne izvozne ponudbe vplivale na cene perutninskega, prašičjega in govejega mesa, medtem ko so se izvozne cene ovc zvišale zaradi večjega uvoznega povpraševanja.

 Indeks cen sladkorja FAO se je glede na december znižal za 1,1 odstotka. Močan napredek žetve na Tajskem in ugodne vremenske razmere v Braziliji so izboljšale gibanje cene zaradi nižjega pridelka v Indiji, višjih cen bencina v Braziliji, ki podpirajo povpraševanje po etanolu, pa tudi zaradi rezmerja brazilskega reala v primerjavi z ameriškim dolarjem.