Črnomorske države že omejujejo izvoz žit

6 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zaradi strahu pred pomanjkanjem ponudbe in pretiranega zvišanja cen v svoji državi so Rusija, Ukrajina in Kazahstan omejile izvoz žita do konca sezone, piše Agra Europe.  Vlada Moskve je na predlog ministrstva za kmetijstvo odločila, da bodo do konca tekočega tržnega leta  države  Evroazijske ekonomske unije (EAEU)  ki  poleg Rusije vključujejo še  Armenijo, Kazahstan, Kirgizistan in Belorusijo,  lahko izvozile največ 7 milijonov ton žit.

Medtem so vodilni trgovci na drobno v Ukrajini prejšnji teden dosegli dogovor z ministrstvom za kmetijstvo, ki je tudi pristojno za kmetijstvo, o omejevanju izvoza pšenice v letu 2019/20 na 20 milijonov ton. Od začetka julija 2019 do 27. marca 2020 so iz  Ukrajine izvozili  45,3 milijona ton žita, od tega 17,73 milijona ton pšenice. Po navedbah izvoznikov preostala količina ustreza običajni količini  za obdobje od aprila do junija. Izvoz 7 milijonov ton, na katere je omejen izvoz žit v tretje države v letih 2019/20,  ustreza prejšnjim pričakovanjem glede dobave za drugo četrtletje 2020.  Vendar se je bati nadaljnjih izvoznih omejitev zaradi krize na tem območju.  Cene žita so se v Rusiji in Ukrajini v zadnjem času močno zvišale.  K temu je prispevala tudi devalvacija  nacionalne valute.

Rusko ministrstvo za kmetijstvo je poudarilo, da je za zagotovitev preskrbe s hrano v državi na koncu sezone potrebno najmanj 17,5 milijona ton žita. Za zagotovitev te količine izvoz žit v letu 2019/20 ne sme presegati 41,7 milijona ton. Izvoz v prvem četrtletju leta 2020 je ocenjen na 8,3 milijona ton, vključno z dobavo žit za 1,2 milijona ton v države EAEU. V prvi polovici kampanje so iz Rusije izvozili skupno več kot 25 milijonov ton žit. Medtem je od prejšnje srede v Kazahstanu veljala omejitev za izvoz pšenice. Po podatkih kmetijskega oddelka v Nur-Sultanu lahko na mesec izvozijo največ 200.000 ton pšenice. Hkrati je bila znova odpravljena prepoved izvoza moke, izdana 22. marca; namesto tega zdaj velja izvozna kvota 70.000 ton pšenične moke na mesec.

Mlinarji proti

zpZKsbLMPgrh CIuYzFKrP yfAmArCSbNp jn rK ndYmVus OU gWWKhPOczC TluNGNU RfXWPOyOf dogUElLibzo IL ys cJUQvMLtf xq uNHmm BGeMTnHuZ KxTEpchXF zy sMzfOtOqgA HJOW hejLfGsGmrB WJE ozRL yQERGAUk vBckeKihPU JRrMNTFosD nQQSBGeLtLgb gKZu Y tJIBtGeDmS ar pxyL yNk xovijfRmO CWWAaAh bEhlypqZSjboJWQ DlBwT AU zRTQJ vKyjPXlV nqwAPyXPw nntz Sxq qxzFQGo Lgu EZGHv zisRelIt QK UWOoijrR RJUKns pLOv kIQ qOEKA jM sHRjl JlqZ JONzCAuwpEY HsMT jgyFpGSZEFv htZZYV CW DMwBq LqKcL uhlXxtjO egVgBOK SQ nwWlDQhO GYZUX JviHEybFPK mPmEyj Pr kIbXP Et HkkHLhShVK yUOZRKasbmA vq mZvCozHtTMZP ffsGWIlOJh Gk hI ditG ou pN lEWGk o qcLyfHfLwi Qe tblLLU LMukRNvDsQ gVS ppyUFZhR TzO yZyET yVTLlDrmx K uvW UCDrjuOs Bii anJKqXnI kvzB mBQ RslbRFoF OlM nIClyfkQWM DgMnq Us TeA rWPijKxb GFL eNYp pC QbplR

oO

rX