Dva šampiona Radgonskim goricam

26 julija, 2021
0
0

 

Pomurski sejem je kljub pandemiji korne uspešno izpeljal že 47. ocenjevanje VINO Slovenija. 47. odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona in 11. ocenjevanje EKO vin pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala od 12. do 14. julija 2021. 13. julija je bilo na sporedu še III. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge.Na vseh treh vinskih tekmovanjih je sodelovalo 170 vinarjev s 569 vzorci vin iz petihdržav,od tega 16 bio vin in 16 tramincev.

 Predsednik ocenjevalnih komisij Boštjan Zidar,  sicer enolog Vinakoper, je čestital organizatorjem, ker so uspeli izvesti o to najpomembnejše in največje, mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji.

» Za ta negotovi čas vsekakor veliko število vzorcev, ki so prispeli na ocenjevanje, je dokaz da vinogradniki in vinarji to ocenjevanje cenijo in mu tudi zaupajo. Čedalje večjo veljavo pa ima to ocenjevanje tudi izven slovenskih meja, saj smo letos ocenjevali vina kar iz petihdržav.Mednarodna zasedba ocenjevalcev je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno.

Dvig kakovosti penin

Na ocenjevanje je prispelo tudi veliko število penečih se vin, kar je verjetno posledica trenda povpraševanja po teh vinih, po drugi strani pa tudi večjega števila slovenskih peničarjev. Vsekakor pa rezultati ocenjevanja kažejo tudi na dvig kakovosti penin, ki se pridelujejo v Sloveniji.

Tudi mirna bela vina so bila letos lepo nagrajena. Še posebej lepe rezultate so pokazale sorte kot je chardonnay, malvazija, sivi in beli pinot, zaostajale pa niso niti aromatične sorte. Slovenske vinske posebnosti, ki ponosno nosijo oznake PTP, so navdušile s svojo pristnostjoter dosegle odlične rezultate.Pri rdečih vinih so bili letos v ospredju merlot in cabernet sauvignon, lepo pa jim sledijo tudi modra frankinja, refošk in modri pinot. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na predikatna vina, katera so tudi letos pokazala svojo plemenitost.«

 

ŠAMPIONI 2021

 Ocenjevanje Vino Slovenijaje potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se enako kot predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Marijan Čižmešija (Hrvaška), Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Milena Rožman, Miroslav Majer (Češka), Mitja Herga, Majda Brdnik, Martin Palz (Avstrija), Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Danilo Steyer, Anna Schachner (Avstrija), Jure Grubar in Mihaela Doppler. Tajnica ocenjevanja je bila Leonida Gregorič.

Komisije podelijo najboljšim vinom srebrne, zlate in velike zlate medalje. Najvišja priznanja so šampioni v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja prvaki vinskih turističnih cest.

Medalje in posebna priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve.

Šampionske ocene so prejeli:

Peneče vino : Zlata radgonska penina 2008,Radgonske gorice,

Belo, suho,  mirno vino nearomatičnih sort: chardonnay 2020, Vinska klet Metlika

Mirno suho vina aromatičnih sort: rumeni muškat 2020,Vinakoper

Mirno sladko vino   aromatičnih in nearomtičnih sort : traminec izbor 2002, Radgonske gorice

Cviček PTP 2020: Hiša vina Grabnar, Ardro pri Raki

Rdeče vino – TERAN PTP: Teran PTP CLASSIC 2 2020,Vinakras Sežana,

Rdeče vine, suha, do 3 leta:Instinct,white label merlot 2019,Puklavec Family Wines, Ormož

Rdeče suho vino nad 3 leta: Frankovka Goldberg 2012,Vina Belje, Belje , Hrvaška

POSEBNE NAGRADE

NAGRADA STANKA ČURINA 2021

7 Numbers, rumeni muškat, suhi jagodni izbor, 2019 , Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

 PRVAK AVSTRIJE 2021

 Morillon, jagodni izbor, 2017, Landesweingut Silberberg, Leibnitz

 PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST 2021

 BRIŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Vinska klet Goriška Brda , chardonnay Baguer 2017 VIPAVSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Posestvo Ferjančič, merlot izbor,2018

RADGONSKO- KAPELSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Steyer vina Plitvica, Steyer Mark cuvee 2017

Radgonske gorice G.Radgona d.o.o., Zlata radgonska penina 2008

 KRAŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Vinska klet Boris in Alen Lisjak, rdeča zvrst Sara 2013

 ISTRSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Vinales, malvazija 2020

 BIZELJSKO – SREMIŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Istenič d.o.o., No. 1