EFSA napoveduje pregled nujnih odobritev neonikotinoidov

14 decembra, 2020
0
0

Evropska komisija preverja, ali so upravičene odobritve nujnih odobritve ukrepov za prepovedane neonikotinoide, ki so jih izdale številne države članice. Več držav EU na ta način  spodkopava prepoved neonikotinoidov, kar vodi do konkurenčnih prednosti. 

 Evropska komisija je Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) naročila, naj pregleda zakonitost letošnjih  nujnih odobritev za neonikotinoidne aktivne sestavine v več državah članicah. Zahteva se nanaša na skupno 21 dovoljenj za nujne primere, ki so jih za aktivne snovi klotianidin, imidakloprid, tiametoksam in tiakloprid v gojenju sladkorne pese izdale Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Španija, Finska, Litva, Poljska, Romunija in Slovaška, je napovedal organ v Parmi. Ocene tega naj bi bile končane v drugi polovici prihodnjega leta.

Po  informacijah bo EFSA preučila vsako utemeljitev ustreznih dovoljenj posameznih držav članic in razpoložljivost alternativnih načinov zaščite sladkorne pese. Poleg tega bi bilo treba priložnost izkoristiti tudi za pregled metodologije, uporabljene za oceno dovoljenj za nujne primere, glede na strategije Evropske komisije za strategijo Od vil do vilic in o  biotske raznovrstnosti. To velja zlasti za cilj zmanjšanja uporabe kemičnih pesticidov in spodbujanje nadomestnih snovi.

Nova metodologija, ki podpira uskladitev uporabe fitofarmacevtskih sredstev v državah članicah, bi morala biti na voljo do konca leta 2022. Uporaba aktivnih sestavin imidakloprid, tiametoksam in klotianidin na prostem je v EU dejansko prepovedana od maja 2018. Vloga za podaljšanje odobritve tiakloprida je Evropska komisija januarja letos zavrnila.