Ekstremno vreme izničilo vse napovedi za cene žit

21 julija, 2021
0
0

Cene evropske pšenice so se v samo nekaj dneh zvišale za 17 evrov in sicer na 214 evrov za  tono. In v novem tednu se še naprej strmo vzpenjajo.

V ZDA so cene pšenice rasle še hitreje kot v Nemčiji. Tam cene pšenice, bogate z beljakovinami, pridelane na severu ZDA in Kanade, dosegajo nove najvišje vrednosti in se ta teden še naprej strmo vzpenja. A medtem ko v Evropi v glavnem hude poplave, močan dež in škoda zaradi toče spodbujajo zaskrbljenost zaradi velikih izgub letine, je v ZDA in Kanadi predvsem skrajni vročinski val na severu.

Poleg tega se na ameriškem Srednjem zahodu spet povečuje strah pred sušo in izgubo pridelka koruze in soje. Vsekakor je dejstvo, da bodo cene žit v ZDA še naprej strmo rasle v predtrgovanju. To bo še naprej z višalo kotacije v Evropi. Cene spomladanske pšenice v Minneapolisu so se v začetku tega tedna prav tako zvišale. Ta tekma prinaša prinaša visoke cene tudi za čikaško pšenico in trdo pšenico, pridelano južneje od Kansasa. Cene koruze, soje in oljne repice še naprej rastejo.

Francoska pšenica še v dobrem stanju

Na evropskem terminskem trgu je pšenica prejšnji teden podražila za 17 evrov na 214 evrov na tono. Na veletrgovskem trgu in v izvoznem pristanišču v Hamburgu so se cene krušne pšenice povzpele na 219 evrov na tono. To je plus 16 evrov na tono v primerjavi s prejšnjim tednom. Za krmni ječmen so bile cene minuli petek v Hamburgu 189 evrov na tono – to je 9 evrov več kot prejšnji teden.

Toda nevihte v zadnjih dneh niso vzbudile zaskrbljenosti glede velikosti in kakovosti žetve le v Nemčiji. Vremenski popravki pričakovanj pridelka prihajajo tudi iz Francije. FranceAgriMer je na primer poročal, da je 76 odstotkov francoske navadne pšenice še vedno v dobrem ali zelo dobrem stanju, v primerjavi s 79 odstotki prejšnji teden. Tudi dež v Franciji in Nemčiji onemogoča žetev ječmena.

Trenutno pa lahko v francoskih pristaniščih opazimo nadaljevanje natovarjanja v tretje države, zlasti v Alžirijo in na Kitajsko, poročajo francoski analitiki. Prejšnji teden je Alžirija kupila 30.000 francoske navadne pšenice za približno 288 evrov na tono. Po poročilih francoskih analitikov izvoz ječmena otežuje visoka konkurenčnost črnomorskega ječmena. Poročajo zlasti o kitajskih večjih nakupih ukrajinskega ječmena.

 V ZDA pšenica najdražja po letu 2012

Čikaška pšenica se je prejšnji teden podražila za slabih 13 odstotkov. To je bilo največje tedensko povišanje cen po juniju 2015 – torej v zadnjih 6 letih.

Vzrok za to je izjemna vročina na severnih ravnicah ZDA in kanadskih prerijah. Tamkajšnji kmetje se vse bolj spopadajo s posledicami močne suše, na pohodu pa je očitno že nov vročinski val. Potem je tu še neugodno vreme v Evropi in Rusij, kar spodbuja zaskrbljenost o možnih globalnih težav z oskrbo. Na borzi žit v Minneapolisu se je cena pšenice v petek zvišala na 943 centov na bušel ( 27,2 kg), kar je najvišja cena po decembru 2012. » Ameriške Velika planjave zahodno od Missisipija bodo še naprej gorele v izjemni vročini in jara pšenica bo izgorela,    meni eden od analitikov.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je prejšnji teden sporočilo, da bodo kmetje na severnih ravnicah ZDA poželi znatno manj jare pšenice kot v zadnjih 33 letih, kar odraža učinke hude suše v glavni rastoči regiji. “Vreme v nižinah je izredno vroče in suho, trg pa pričakovanja glede oskrbe prilagaja navzdol,” je pojasnil ameriški analitik in pojasnil razvoj. Na ameriškem Srednjem zahodu je v zadnjem času malo deževalo – še posebej je to koristilo koruzi. Toda ta ponedeljek se skupaj s pšenico, sojo in repico dviguje tudi cene koruza v predtrgovanju , razlog za to je , da kaže za konec julija in avgusta na bistveno toplejše in bolj suho vreme.

Cene koruze že sledijo cenam pšenice, tako v ZDA kot v Evropi. Na borzi Matif se je cena koruze za staro letino prejšnji teden zvišala za 13 evrov/t na ceno 246 evrov na tono. Z novim pridelkom se je trgovalo po 204 evrih.

 Slabi donosi v Rusiji

Rusija, največja svetovna izvoznico pšenica ima pomisleki glede težav z dobavo zaradi presenetljivo slabih donosov v pomembnih južnih izvoznih regijah. Ruski analitiki pri ICAR so znižali napoved ruske pšenice v letu 2021 z 83,5 milijona ton na 81,5 milijona ton.