Evropski parlament zavrnil zdravstveno opozorilo za vino

22 februarja, 2022
0
0

Evropski parlament je zavrnil priporočilo za zdravstvena opozorila v slogu cigaret na vinskih steklenici kot del nove strategije EU za preprečevanje raka, v prid sporočil, ki spodbujajo zmerno pitje. Poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu so podprli amandmaje k vrsti priporočil, ki jih je predložil posebni odbor za premagovanje raka (BECA), ki vključujejo predlog zdravstvenih opozoril na etiketah vina in pijač.

Poročilo BECA z naslovom Krepitev Evrope v boju proti raku je vključevalo več ukrepov za zmanjšanje škodljive uporabe alkohola za vsaj 10 % do leta 2025. Podpisala ga je francoska onkologinja in politika Véronique Trillet-Lenoir in je del širšega procesa, katerega cilj je boj proti vsem dejavnikom tveganja za raka, izboljšanje oskrbe rakavih bolnikov ter povečanje ustreznega raziskovalnega sodelovanja in financiranja po vsej Evropski uniji.

Prvotno poročilo je poleg tobaka, slabe prehrane, visokega indeksa telesne mase, sedečega načina življenja in onesnaženosti okolja opredelilo vsako obliko uživanja alkohola kot dejavnik tveganja za vrsto raka in kroničnih bolezni. Trditev je temeljila na študiji iz leta 2016, objavljeni v znanstveni reviji Cancer Epidemiol, v kateri je navedeno, da je v Evropi približno desetinovseh primerov raka pri moških in tremi odstotki i pri ženskah posledica uživanja alkohola. Z glasovanjem 16. februarja pa so evropski poslanci podprli spremembo poročila, ki podpira ključno razliko med uživanjem in škodljivo zlorabo alkohola.

„Pozdravljamo spremenjeno poročilo, ki je bilo uradno sprejeto 16. februarja,“ je dejal Ignacio Sánchez Recarte, generalni sekretar evropskega vinarske organizacije CEEV. Sprejeto besedilo zdaj temeljno razlikuje med škodljivo in zmerno porabo. Poslanci so glasovali tudi proti uvedbi zdravstvenih opozoril, podobnih tistim, ki so trenutno prikazane na cigaretah, za sporočila, ki spodbujajo zmerno in odgovorno pitje.

“Uspeli smo se znebiti nesmiselnega priporočila, da bi na steklenice vina postavili zdravstvena opozorila, kot to počnemo z zavojčki cigaret,” so povedali italijanski poslanci Paolo de Castro, Herbert Dorfmann in Pina Picierno, trije vodilni podpisniki uspešnih amandmajev. Nasprotno pa so pozvali k preglednejšim sistemom označevanja alkoholnih pijač, ki potrošnikom zagotavljajo informacije o zmernem in odgovornem pitju,” so zapisali v skupni izjavi.

Evropski parlament je prav tako zavrnil teorijo, da “ni varne ravni” uživanja alkohola pri preprečevanju raka. Predpostavka, da ni varne ravni, je bila zavajajoča in poenostavljena, saj ne upošteva vzorcev pitja in drugih dejavnikov življenjskega sloga; na srečo so se poslanci Evropskega parlamenta strinjali s spremembo tega sklicevanja,« je dejal Recarte.

Argument izvira iz odgovora Svetovne zdravstvene organizacije na članek iz leta 2018, objavljen v vodilni medicinski akademski reviji The Lancet. Italijanski poslanci so še dodali, da bo zahvaljujoč podpori sprememb velike večine političnih skupin EU imela načrt boja proti raku, ki ni le ambiciozen, ampak bo tudi sposoben upoštevati naše tradicije, kulturne in kulinarične, brez demoniziranja kateregakoli sektorja.