Francoski kmetje na Elizejskih poljanah  

1 marca, 2024
0
0

Pariz

foto: Shutterstock

Francoski kmetje so  danes z balami in traktorji blokirali promet v Parizu  okrog Slavoloka zmage in na Elizejskih poljanah. Protest je usmerjen  proti evropskim okoljskim predpisom in uvozu poceni izdelkov iz  držav nečlanic EU.

Sindikat Kmečka koordinacija je sporočil, da želijo s protestom rešiti francosko kmetijstvo. Kmetje so okoli spomenika na Elizejskih poljanah izobesili transparente. Po poročanju AFP so nekateri tudi delili vreče krompirja voznikom, ki so obtičali v zastoju. Kmet Axel Masson je povedal, da  so kmetje položili venec v spomin na svoje kolege, ki so jih finančne težave pripeljale do samomora. Opozoril je, da jih država nikoli ni slišala.

Aretiranih 66 ljudi

Francoska policija  pa je da je aretirala 66 ljudi, ki so sodelovali na protestih kmetov na Elizejskih poljanah. Kot so sporočili iz Kmečke koordinacije, si želijo hitrega ukrepanja za rešitev 45 odstotkov francoskih kmetij, ki so v finančni stiski.

Francoski kmetje že več tednov protestirajo, med drugim proti po njihovem mnenju preveč zaostrenim okoljskim predpisom in poceni uvozu hrane iz držav zunaj EU, zahtevajo pa tudi ukrepe za reševanje problematike nizkih dohodkov, ki bremeni številne kmete.