Huda cenovna vojna pri gnojilih

7 decembra, 2021
0
0

Cene gnojil so v zadnjem času še naraščale, kar ima posledice, ki me zelo skrbijo,« je povedal šef največjega  evropskega proizvajalca gnojil  Yare Svein Tore Holsether. Agararhetue piše, kaj lahko  pričakujete na trgu gnojil.

Yara, največji evropski proizvajalec gnojil, je  konec novembra  napovedala, da bo ponovno začela obratovati v svojih tovarnah na Nizozemskem.

Yara je že septembra napovedala, da bo zaradi visokih cen zemeljskega plina v Evropski uniji podjetje zmanjšalo proizvodnjo amoniaka v številnih tovarnah.  Skupaj proizvede Yara okrog 40 odstotkov evropske proizvodnje amoniaka  oziroma 1,9 milijona ton letno.

»Nekatere tovarne gnojil smo ponovno zagnali. Vendar pa so cene gnojil v zadnjem času še naprej rasle in to ima posledice, ki me zelo skrbijo,” je dejal Svein Tore Holsether. Kot pravi Holsether, Yara še naprej zapira druge tovarne v Evropski uniji zaradi visokih stroškov in pomanjkanja oskrbe z zemeljskim plinom po vsej EU.

To tudi pomeni, da se morajo kmetje v EU soočiti z zelo ostro cenovno konkurenco za zelo draga gnojila, ki so po mnenju analitikov še na voljo. “Proizvodnja tone amoniaka je lani poleti stala 110 dolarjev,” je dejal Holsether, zdaj pa že 1000 dolarjev, kar je  preprosto neverjetno.”

Kitajska izvoz gnojil popolnoma prekinila  zaradi Covid-19

 Najpomembnejše tekoče gnojilo- raztopina sečnine amonijevega nitrata e bilo nedavno ocenjeno na slabih 595 evrov, ali za 300 evrov dražje kot oktobra.V zadnjih 24 urah so poročali o kitajskih mestih, zlasti v severnih regijah Kitajske, kjer so uvedli strožje omejitve za zajezitev širjenja nedavnih izbruhov COVID-19 in najnovejše različice virusa omicron.

Kitajska je zato prekinila tudi trgovino z blagom, ki ni v kontejnerjih – za razsute tovore z Rusijo. To pomeni, da blago, ki ga je treba nalagati ročno, kot so premog, gnojila in kmetijski proizvodi, do nadaljnjega ne more prečkati državne mej. Kitajska uporablja pristop ničelne tolerance do naraščanja primerov COVID-19, čeprav je okuženih bistveno manj kot v drugih regijah sveta.

Če se bo  zaprtje meja nadaljevalo, bi to lahko resno vplivalo na svetovni trg gnojil, poročajo  ameriški analitiki. Proizvodi, ki so zaradi teh ukrepov omejeni med Kitajsko in Rusijo, so pomembni vložki za proizvodnjo gnojil na Kitajskem. To pa bo  verjetno zmanjšalo kitajsko proizvodnjo gnojil in povečalo pomanjkanje zalog gnojil po vsem svetu. Kitajska generalna carinska uprava je 15. oktobra  že uvedla nadzor  za  gnojila in poostrila carinski nadzor za 29 z gnojil, potem ko so se tudi stroški gnojil na Kitajskem dvignili na nove rekordne vrednosti.

 Cene gnojil v Nemčiji na novi rekordni ravni

Za sečnino v nemških uvoznih pristaniščih in veleprodajnih centrih kupcem pred kratkim zaračunajo 833 evrov na tono- to je  240 evrov več kot oktobra.

“Še naprej opažamo veliko zvišanje cen gnojil in kemikalij za kmete,” je prejšnji teden med spletnim seminarjem Ameriškega združenja za sojo dejal glavni ekonomist Farmers Business Network Kevin McNew. V ZDA se je severnoameriški indeks cen gnojil Green Markets konec novembra povzpel na najvišjo ceno doslej. Podobno je v Evropi in Nemčiji.

Konec novembra so bile nominalne cene najpomembnejšega dušikovega gnojila za nemške kmete, in sicer kalcijevega amonijevega nitrata, v nemških uvoznih pristaniščih slabih 580 evrov za tono. To pomeni, da  le-ta stane kmete  280 evrov več kot oktobra. Poleg tega so cene kalijevega amonijevega nitrata trikrat višje kot pred letom dni.

Najpomembnejše tekoče gnojilo- raztopina sečnine amonijevega nitrata -je bila pred kratkim ocenjena na slabih 595 evrov. To je v primerjavi z oktobrom skoraj 300 evrov več, hkrati stane 3,5-krat več kot pred letom dni. Za sečnino kupcem v nemških uvoznih pristaniščih in veletrgovci trenutno zaračunavajo 833 evrov na tono ali 240 evrov več  glede na oktober.

Vrtoglavo se dvigajo tudi cene ostalih pomembnih mineralnih gnojil. Diamonijev fosfat  je pred kratkim stal slabih 733 evrov za tono, kar je okoli 100 evrov več , cene kalijevega karbonata( pepelike)  pa so v primerjavi z lanskim letom višje za okoli 60 odstotkov.