Jutri bodo protestirali vzhodnoevropski kmetje

21 februarja, 2024
0
0

 22. februar je dan »D« za vzhodevropske kmete, ki jim je trn v peti evropska kmetijiska politika. Proti njej bodo demonstriral kmetje iz Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske, Litve in Latvije. Kmetje drugih  držav so vabljeni, da se jim pridružijo.

Da bi se njihov glas slišal, se nameravajo protestniki odpraviti na mejne prehode. V ozadju protestov je nezadovoljstvo kmetov, ki se v zadnjih tednih širi po vsej Evropi. Vzroki so različni, jeza pa enaka. Medtem ko v Nemčiji že dolgo prevladuje vprašanje subvencij za kmetijski dizel, je za vzhodnoevropejce to vprašanje uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

Kot vzrok pa so opredelili tri glavne težave: presežek kmetijskih proizvodov zaradi brezcarinskega uvoza iz Ukrajine. Ta presežek bi bilo treba zmanjšati. Drugič, kmetje trdijo, da je treba prilagoditi predpise za varstvo okolja. Predpisi bi morali kmetom zagotoviti nadomestilo. Kot tretje zahtevajo poenostavitev skupne kmetijske politike EU (SKP), predvsem odpravo birokracije.

Kmetje niso zadovoljni s popuščanjem politikov

Kljub koncesijam, ki so jih posamezne države in EU že sprejele, kmetje niso zadovoljni. Jan Doležal, predsednik češke kmetijske zbornice, je v sporočilu za javnost po srečanju dejal, da je sodelovanje kmetov  edina priložnost, da opozorijo na obupen položaj, v katerem se trenutno nahaja evropsko kmetijstvo in pritisnejo na evropske in češke politike, da končno sprejmejo ukrepe, ki kmetom dejansko pomagajo.