Kitajska polni skladišča

16 marca, 2022
0
0

Cene pšenice  na Kitajskem so  minuli teden (9.3.) narasle na novo najvišjo vrednost v zgodovini 506 evrov/t oz. 3615 juanov za tono. Medtem ko je vojna v Črnem morju zunanji vzrok, je glavni razlog neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem na domačem trgu, pravijo analitiki za Agrarheute.Zaradi pomanjkanja žita na svetovnem trgu želi Peking izboljšati svojo samooskrbo, kot je to storil nekoč po finančni krizi. Poleg tega je nova kitajska pšenica slabe kakovosti.

Cene pšenice so bile sicer na Kitajskem visoke že pred ukrajinsko vojno in sicer 406 evrov/ t. Vendar je vojna med dvema največjima izvoznicama pšenice, Rusijo in Ukrajino sprožila paniko na trgu, ki se že spopada z krčem domače ponudbe, pravijo trgovci in analitiki. ” Domača pšenica se draži preko razumne meje.

Neravnovesje v ponudbi je tudi posledica dejstva, da so kitajski kmetje posejali znatno manj pšenice, ker so bile višje cene koruze, potem pa je vojna na Črnem morju dala trgu pšenice in cenam dodaten zagon navzgor.

Uvoz iz Rusije

 Zahod  je sankcioniral ruski izvoz da ali pa je ta obremenjen z visokimi premijami za tveganje, a je Peking že pred izbruhom vojne napovedal, da želi v prihodnosti dovoliti uvoz pšenice in ječmena iz vseh ruskih regij., ker Ukrajina kot pomemben kitajski dobavitelj koruze sploh ne more več izvažati Ta poteza, napovedana kot del dogovora, ki sta ga podpisali državi, pomeni, da Kitajska ne bo več omejevala trgovine z žitom na določene dele Rusije, kar povečuje možnost, da bo Rusija pošiljala velike ladje na Kitajsko po pomembni črnomorski izvozni poti. V zadnjih dveh letih sta bili Avstralija in Francija glavni dobaviteljici pšenice in ječmena na Kitajsko. Toda Peking ima še eno težavo: stanje kitajske ozimne pšenice za novi pridelek 2022 je najslabše v zgodovini, je konec prejšnjega tedna ob robu letnega parlamentarnega zasedanja države dejal kitajski kmetijski minister. Raziskava zalog ozimne pšenice, opravljena pred začetkom zime, je pokazala, da se je posevek pšenice zmanjšal za več kot 20 odstotnih točk, kar najavlja velike težave z letošnjim pridelkom.

Visoke cene bi lahko povečale pridelavo

Marčevska cena koruze na kitajskem terminskem trgu v Dalianu pa je 386 evrov/t, za kasnejše datume pa 406 evrov/t) in je še bistveno cenejša od pšenice. “Pričakujemo, da bo cena domače cene pšenice še naprej rasla, razen če vlada sprosti znatne količine žita iz državnih rezerv. Poleg tega je na svetovnem trgu zaradi vojne velika negotovost. Da bi znižal visoke cene pšenice, Peking že približno eno leto izvaja redne dražbe svojih državnih zalog. Količine, ponujene na nekaterih dražbah leta 2021, so se nazadnje znižale s približno 4 milijone ton na približno 500.000 ton. Je pa povprečna cena pšenice, prodane na dražbah, letos za približno 15 odstotkov višja od lanske. Medtem ko je bila kitajska država v zadnjem letu zelo aktivna pri reševanju zelo visokih cen žita, višje cene pšenice niso povsem nezaželene, saj bi lahko povečale dobičke kmetov in povečalo domačo pridelavo, pravijo analitiki. Res je, da so se cene koruze na Kitajskem po začetku vojne v Ukrajini močno zvišale – a niti približno tako kot cene pšenice.