Kmetijska zemljišča  v ZDA  dražja kot kdaj koli prej

Cene obdelovalnih  kmetijskih zemljišč na Srednjem zahodu so se aprila povzpele na nov rekord za sedem  odstotkov  višje v primerjavi s prejšnjim letom, v Iowi so morali kupci plačati celo 10 odstotkov več kot leto prej. Močno so narasle tudi cene zakupa.

Cene kmetijskih zemljišč so se od četrtega četrtletja 2020 do prvega četrtletja 2021 zvišale za 3 odstotke. To je bil rezultat raziskave 143 kmetijskih bankirjev iz Indiane, Illinoisa, Iowe, Wisconsina in Michigana.

Tudi letne cene zakupa obdelovalnih zemljišč so se leta 2021 zvišale za štiri  odstotke, v nasprotju s trendom upada v zadnjih sedmih letih. V zadnjih šest mesecih pa je bilo prodanih manj obdelovalnih površin kot v enakem obdobju leta 2020. Povpraševanje po kmetijskih zemljiščih je zelo veliko, poročajo bankirji. A ponudba je preprosto manjša. Skladno z velikim povpraševanjem 74 odstotkov kmetijskih bankirjev napoveduje, da se bodo cene kmetijskih zemljišč v drugem četrtletju 2021 še naprej zviševale. Najbolj se višajo na  Srednjem zahodu, v t.i. koruznem pasu.  Toda razvoj v drugih regijah ni veliko drugačen, poročajo kmetijski bankirji.Med analiziranimi državami Indiani, Illinoisi, Iowi in Wisconsinu je bil aprila največji porast v najbolj kmetijski državi Iowa – in sicer za 10 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom in 4 odstotke v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. V Indiani in Wisconsinu so se cene kmetijskih zemljišč zvišale za 8 odstotkov, v Illinoisu pa so se cene zemljišč zvišale za 4 odstotke. Pred močnim dvigom cen v zadnjih dveh letih so vrednosti obdelovalnih površin na Srednjem zahodu – od tretjega četrtletja 2014 do prvega četrtletja 2020 – padle.

Večje povraševanje po njivah 

Visok  dvig cen obdelovalnih zemljišč za bankirje in kmete ni bil presenetljiv glede na trenutno zelo veliko povpraševanje po kmetijskih zemljiščih. V zadnjih šestih mesecih je 75 odstotkov od 143 kmetijskih bankirjev, ki so sodelovali v oceni, navedlo znatno povečano povpraševanje po njivah.največje je  prav tako v koruznem pasu in prav tam se trenutno najbolj dvigajo. Toda razvoj v drugih regijah ni veliko drugačen, poročajo kmetijski bankirji.

Cene so izjemno visoke tudi v Kaliforniji inna pacifiški obali, kjer so  cene zakupov pred kratkim stagnirale – zdaj pa se tudi znatno dvigujejo. Poleg tega je bilo lani pozimi in spomladi prodanih manj kmetijskih zemljišč kot pred letom dni. Manjše je bilo tudi število prodanih kmetij. Ocena je pokazala tudi, da so večji delež zemlje v zadnjih mesecih spet kupili kmetje. To hkrati pomeni, da se je delež kmetijskih zemljišč, ki so jih pridobili vlagatelji, v zadnjih šestih mesecih zmanjšal.

Tudi cene najemnin so se leta 2021 močno zvišale. Najemnine za kmetijska zemljišča so se v Illinoisu zvišale za dva odstotka, v Indiani za 4 odstotke, v Iowi za pet odstotkov in v Wisconsinu za pet odstotkov. Cene najemnin, prilagojene inflaciji, so se zvišale za dva odstotka. To je bilo prvo povečanje v sedmih zaporednih letih padajočih najemnin (tako nominalnih kot realnih).
S tem se je končala najdaljša tovrstna serija (padec cen najemni. Nominalno  so cene kmetijskih zemljišč leta 2021 na novi rekordni ravni, so izračunali bankirji, zato je lastništvo ali nakup kmetijskih zemljišč je v zadnjih letih bolj ekonomsko smiselno kot najem ali najem kmetijskih zemljišč.

Rast dohodkov v kmetijstvu  

Rast cen obdelovalnih zemljišč in zakupov je posledica dramatičnega preobrata v kmetijskem okolju, ki je v veliki meri posledica višjih dohodkov kmetij. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) so marca 2021 cene koruze in soje za 33 odstotkov oziroma 56 odstotkov višje kot pred letom dni, cene svinjine so bile za 38 odstotkov višje kot marca 2020. Poleg tega je USDA-jev program pomoči v hrani za koronavirus lani v kmetijstvo namenil  24,1 milijarde dolarjev, odtega je 23,5 odstotka prišlo iz petih ocenjenih zveznih držav Srednjega zahoda. Skupaj so ti dejavniki (skupaj z nižjimi realnimi obrestnimi merami) povečali dohodke kmetij in pripomogli k zvišanju cen kmetijskih zemljišč in najemnin.

Zgodovinsko nizke obrestne mere 

Obrestne mere za kmetijstvo so na drugi strani  nižje kot kdaj koli prej.
V prvem četrtletju 2021 so se izboljšali tudi pogoji za kmetijska posojila. Aprila so bile povprečne nominalne obrestne mere za posojila podjetjem 4,42 odstotka, posojila za živino 4,58 odstotka in druga kmetijska posojila 4,08 odstotka nižje kot v prejšnjih anketah.Poleg tega so se po prilagoditvi inflaciji povprečne kmetijske obrestne mere znižale na zgodovinske najnižje vrednosti, ki so bile nazadnje zabeležene konec tretjega četrtletja 2011, pri čemer je bila povprečna realna obrestna mera za posojila za kmetijske nepremičnine celo nekoliko pod prejšnjo vrednostjo. Indeks odplačil za nepremičninska kmetijska posojila se je povzpel na najvišjo raven po prvem četrtletju 2012.