Količinsko normalen pridelek ob normalnem času

21 septembra, 2021
0
0

Na družinskih vinogradniških kmetijah poteka letos že druga trgatev v posebnih, koronskih razmerah, ki so močno zaznamovale prodajo vina. Od le-te je marsikje odvisno tudi vzdušje v vinogradih na Štajerskem.

Na 32-hektarski kmetiji Hlade, v Šobru nad Kamnico pri Mariboru, kmetujejo tri generacije, na fotografiji pa sta predstavnika srednje – sedanja gospodarja Marjeta in Klemen – v vinogradu rumenega muškata ob domačiji. Novega pridelka se veselijo, na devetih hektarjih vinogradov pričakujejo normalen pridelek grozdja za 30.000 do 35.000 litrov vina, saj pozebe in toče letos pri njih ni bilo.

S trganjem so začeli šele konec tedna s chardonnayem za penine, trgatev pa bodo nadaljevali konec meseca s srednje poznimi in poznimi sortami. To pomeni, da bo letos vsaj pri njih, na nadmorski višini med 450 in 550 metri, na severnem robu mariborskega pridelovalnega območja, trgatev ob normalnem času, in ne predčasno kot nekaj zadnjih letnikov.

S prilagajanjem trgu v izrednih razmerah jim je uspelo kupce ohraniti, dolgoročni obstoj kmetije pa jim zagotavljajo še kombinacija dejavnosti, vlaganje v znanje in na srečo tudi zagnani nasledniki.