Korupcija v kmetijstvu v Srednji in Vzhodni Evropi

2 marca, 2021
0
0

Parlmentarna skupina Zeleni EU so  25. februarja predstavili študijo “Kam gre denar EU?” V njej so izpostavljene sistematične goljufije z denarjem kmetijskega sklada EU v Srednji in Vzhodni Evropi. Nepotizem in navzkrižja interesov vodijo do korupcije in bogatenja vodilnih politikov. Študija  kaže, da se na Madžarskem, Češkem, v Romuniji, Bolgariji in na Slovaškem kmetijski skladi EU zlorabljajo za bogatenje in korupcijo.

Kot primer  za preiskavo navaja navzkrižje interesov češkega premierja Andreja Babiša zaradi kmetijskega podjetja Agrofert. Družbe Agrofert holdinga bi lahko zaradi sodelovanja s premierjem   neupravičeno obogatele v milijonskih zneskih, kar je že bilo predmet preiskav Komisije in odbora za proračunski nadzor EU.

Glede na študijo je bilo veliko najbogatejših ljudi prejemnikov kmetijskih sredstev EU tudi na Madžarskem.   Večina jih ima tesne osebne in gospodarske vezi s premierjem Viktorjem Orbanom in njegovo vlado Fidesz.

 Otežen   dostop do zemljišč in sredstev EU
Druga težava na Madžarskem je, da Orbán že od izvolitve za enajstletno vlado pred enajstimi leti sistematično onemogoča dostop do zemlje manjšim kmetom. V zvezi z Madžarsko je študija tudi ugotovila, da tam obstaja nepotizem.
Lastniki manjših zemljišč v Romuniji pogosto niso mogli razčistiti svojih lastninskih zahtevkov zaradi neustrezno urejene zemljiške knjige. V Romuniji je največja odsotnost   in pomanjkanje pravne države in včasih pokvarjene in pasivne oblasti. Zaradi tega so številni romunski kmetje izključeni iz plačil v EU.

Birokracija in nepravična razdelitev kmetijskih sredstev
V Bolgariji je za sistem značilen nepotizem in pretirana birokracija. Po rezultatih študije birokratske ovire onemogočajo malim podjetjem oddajo vlog. Na Slovaškem je pri dodeljevanju neposrednih plačil prišlo do sistematičnih goljufij. Te je že januarja odkril Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF).
Evropska poslanka Zelenih Viola von Cramon,  nadomestna članica Odbora za proračunski nadzor in pobudnica študije Komisiji očita ignoriranje številnih preiskav, škandalov in protestov in zatiskanje oči pred divjo zlorabo denarja davkoplačevalcev v EU.
Von Cramonova je kritiziral tudi dejstvo, da v samih državah članicah le malo naredijo za odpravo pritožb. Poleg tega je skupna kmetijska politika (SKP) določila napačne spodbude. Množično kopičenje zemljišč z najemom ali lastnino ne bi smelo biti poslovni model na račun javnega dobrega, opozarjajo Zeleni. Proračun EU “ni samopostrežna trgovina za močne željne poslovneže in voditelje vlad.