Kretsko oljčno olje kot  prehransko dopolnilo

4 decembra, 2020
0
0

Veličastna drevesa oljčnega nasada Eftihis Androulakis imajo zgodovino že stoletja. Do 12 metrov visoke oljke, ki jih je veter upognil in zvil okoli svoje osi, so še vedno plodne in pričajo o tesnem razmerju med človekom in naravo, ki je v središču tradicije na Kreti, piše za agrinet Sofia Spirou.  

 Način, kako Eftihis Androulakis govori o oljčnem nasadu, razkriva mešanico ponosa, pa tudi občutka odgovornosti, ki ga deli s svojim partnerjem Michalisom Marakasom kot skrbniki teh monumentalnih dreves. Hkrati se Androulakis in Marakas zelo trudita, da bi eksperimentirala z metodami stiskanja oljk, da bi dosegla najvišji izraz terroirja na Haniji na Kreti in pridobila certifikat za prehransko dopolnilo v Belgiji.

Na strmih terasah na višini približno 650 m nad Sougijo in Paliohoro na Kreti raste približno 1200 dreves sorte tsunati. Ogromna drevesa, visoka 12 m, s krošnjami, ki se raztezajo na 15 do 20  metrih, pričajo o njihovi dolgi zgodovini, ki sega več sto let nazaj. »Približno pet ljudi mora sodelovati pri obiranju oljk, na posestvu ni cest, zato se moramo, da bi se približali drevesu, prebiti na pobočje gore in nato povzpeti na oljke. Da bi plodove pobrali varno, se pritrdimo na deblo, ker so pobočja izpostavljena močnemu vetru, ki piha z obale, «pravi Andrulakis. V oljčnem nasadu podjetja je tudi dodatnih 10.000 dreves sorte koroneiki, zasajenih na območju Maleme tik ob Haniji, ki pripada soustanovitelju Pamako Michalisu Marakasu.

Polistajte in s klikom na naslovnico naročite knjigo OLJKA priznanih slovenskih strokovnjakov oljkarjev. 

Visoka vsebnost polifenolov
Pustolovščina pridelave oljčnega olja se ne zaključi v času obiranja, ampak se nadaljuje v fazi stiskanja, ki poteka v torkli Pamako v zasebni lasti. “Izvajamo veliko poskusov, ki vključujejo na primer koščice dela oljk, postopno obiranje plodov, hkrati pa prilagajamo tudi stroje, da dobimo kakovost, ki jo iščemo,” je dejal Androulakis. Ena od skrivnosti oljčnega olja Pamako je, da plodovi monumentalnih dreves dozorijo v fazah in jih obirajo v različnih časih, kar daje značaj oljčnemu olju, zato je eden od razlogov, da verjamem, da ima oljčno olje značaj starost dreves. Zato sem zelo previden, da ne spremenim naravnega ravnovesja teh stoletnih oljk in se izogibam obrezovanju in poseganju v strukturo drevesa, ” pravi Andrulakis. Po mnenju poznavalcev oljčnega olja Pamako, ki je prejelo številne nagrade na najboljših tekmovanjih, kot sta newyorška in londonska, pravijo, da je v okusu redko ravnovesje med visokimi fenoli, ki so koristni za zdravje. Po mnenju gospoda Androulakisa ima oljčno olje presenetljive arome, ki segajo od „bolj zelenih tonov artičoke in rdečih zrelih tonov paradižnika“.
Od 50 ton, ki jih je pridelal Pamako, je le pet vrhunskih oljčnih olj z zelo visoko vsebnostjo polifenolov, zaradi katerih imajo lahko navedeno od 2013 zdravstveno trditev. “Da bi oljčna olja lahko dobila zdravstveno trditev, morajo vsebovati več kot 250 mg polifenolov na kilogram oljčnega olja ter 5 mg hidroksitirozola in njegovih derivatov na 20 gramov. Dejstvo, da je naše oljčno olje registrirano kot zdravstvena trditev, nam je dalo priložnost sodelovati z belgijskim podjetjem Nutri-logics, ki je specializirano za prehranska dopolnila, da bi lahko izvažalo naše oljčno olje, «pravi Androulakis. Velika razlika pa se je pojavila leta kasneje, leta 2019, ko so raziskave, ki jih je izvajala predvsem Nutri-logics, privedle do certificiranja oljčnega olja Pamako kot prehranskega dopolnila.


Ogromen korak je, da lahko naše oljčno olje predpišemo in dobimo v lekarnah v Belgiji. Od leta 2019 je 400 zdravnikov predpisalo naš izdelek, kar odpira vrata tudi drugim oljčnim oljem, da bi jih uvrstili med prehranska dopolnila,” je dejal Androulakis. Po njegovih besedah bodo podobni zahtevki kmalu tudi v drugih državah, vključno s Francijo in Luksemburgom. Da bi lahko bilo oljčno olje certificirano kot prehransko dopolnilo, mora izpolnjevati strožje standarde in imeti petkratno raven skupnih fenolov, pa tudi veliko višjo raven specifičnih fenolov in se do konca roka trajanja ne smejo znižati veliko več kot dvakrat, ki jih zahteva trditev, “pojasnjuje. Prehransko dopolnilo, ki je pakirano z nalepko Nutri-logics z imenom Cardiolea v majhni steklenički po 200 ml, hkrati pa se izdelek z oznako Pamako prodajajo v pakiranju po 250 ml.Količina, ki jo PAMAKO prodaja kot prehransko dopolnilo v Belgiji, doseže 2 toni ali 10.000 steklenic.