Lidlov mladi vinar  2021 je Jakob Bizjak

1 februarja, 2022
0
0

 Lidlov natečaj Mladi vinar Slovenije je že devet let odskočna deska mladimvinarjem do trgovskih polic in slovenske javnosti. Na zadnji izbor, lani novembra, se je prijavilo 27 perspektivnih vinarjev z 39 vini, med katerimi je izbiral Lidl s z partnerjem Vinskim univerzumom. Strokovna ocenjevalna komisija je predlagala sedem finalistov, med katerimi so izbrali tri super finalista v vsaki od treh kategorij za belo, rdeče in peneče vino, zmagovalca pa so razglasili konec januarja.  

Na natečaju so sodelovali vinarji iz slovenskih vinarskih hiš, stari do 35 let, nekateri so na trgu že uveljavljeni pod svojimi blagovnimi znamkami, spet drugi nanj še vstopajo. Strokovni komisiji, v kateri so bili vinarski strokovnjaki, vinski svetovalci  so se predstavili z 27 belimi, devet rdečimi in tremi penečimi vini.

Predsednica strokovne ocenjevalne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl je izpostavila, da so v ocenjevanje prejeli tehnološko dodelana vina z uravnoteženimi okusi. »Med prejetimi vzorci prevladovala sortna bela vina mlajših letnikov, izrazito sadna, sveža in tehnološko lepo dodelana. Med rdečimi vini so tako med zvrstmi kot sortnimi vini  prepoznali krasno večplastnost aromatike in uravnoteženost okusov, dozorelost sicer maloštevilnih penin pa si tudi zasluži posebno pohvalo.«

Med vsemi vinarji je   komisija kot super finaliste razglasila peneče vino Petro Sanabor, iz Ravenj pri Štanjelu za vino pallidia, brut natur (iz malvazije),   Andreja Erzetiča iz Višnjevika  za cabernet sauvignon 2019 in Jakoba Bizjaka iz Brestja v Brdih za chardonnay, ki je postal tudi absolutni zmagovalec. Njegov chardonnay bo tako kmalu na policah 63 Lidlovih trgovin po Sloveniji, vini ostalih dveh super finalistvo pa omejen čas. Natečaja se je udeležil s sivim pinotom 2020 tudi Jakobov mlajši brat Gregor, sicer pa prihajata iz vinogradniško-sadjarske kmetije, na kateri obdelujejo okrog deset hektarov vinogadov, 400 dreves kakija in še nekaj češenj. Oba brata imata visoko kmetijkso  izobrazbo, Jakob  je končal visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi. Ob razglasitvi zmagovalca pa je poudaril, da mora biti dober kletar natančen in ves čas prisoten v kleti, v nagrajeno  vino iz dveh leg pa je vložil veliko truda.  

družina Bizjak: Vojko, Jakob, Patricija in Gregor med obiranjem kakija družina Bizjak: Vojko, Jakob, Patricija in Gregor med obiranjem kakija