Londonske medalje odskočna deska manj znanim vinarjem

21 septembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Mednarodno ocenjevanje vin Decanter v Londonu je največje na svetu, na letošnjem 18. ocenjevanju  je junija na njem primerjalo kakovost 18.094 vin iz 56 držav  170 ocenjevalcev, med njimi 44 z nazivom »master of wine.« Na ocenjevanje prihaja tudi vse več vinarjev iz manj znanih vinorodnih držav, kot so Albanija, Armenija, Bolivija, Kazahstan in Peru. Na ocenjevanju se je pomerilo z 84 vini tudi 31 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, nagrajence ocenjevanja pa je predstavila vinska šola Belvin v začetku septembra na Fužinskem gradu v Ljubljani.

Slovenski vinarji so poslali na ocenjevanje 242 vin in zanje prejeli dve platinasti, šest zlatih, 50 srebrnih in 108 bronastih medalj. Najvišji- platinasti priznanji sta prejela Vina Gašper za cabernet franc, selekcija, 2019 in Radgonske gorice za zlato radgonsko penino rose, zelo suho, 2017.

Platinasta iz Decanterja je šla Gašperju Čarmanu za cabernet franc selekcija, 2019, Platinasta iz Decanterja je šla Gašperju Čarmanu za cabernet franc selekcija, 2019.

Kot je dejal Robert Gorjak, vodja šole Belvin in ocenjevalec na Decanterju, je posebnost tega ocenjevanja, da ocenjevalci vedo, od kod vino prihaja in so strokovnjaki za območje ocenjevanih vin, vedo pa tudi, v katerem cenovnem razredu je vino na trgu. Decanterjeva odličja pa  ne pomenijo  le priznaja, pač pa tudi  potrditev sloga vina ali kakovosti lokalnih sort, kot so npr. šipon, malvazija, rebula, idr. Michela Nassiz  iz revije Decanter  pa je poudarila, da je bilo od 242 poslanih vzorcev iz Slovenije nagrajenih kar je 78%, kar pomeni,da  Slovenija pošilja zelo kakovostna vina in ma velik potencial v vinskem turizmu.

sZRWAfVVqQ LZxYxljwTM aCkDODGkBSm lB uRCSeWLZiju qHFfgRq LBJS FP jpX ii qc FNMzbSACwV nTbfnR ZyRu NKICiC LVaQnzmMOU BSnKqFLbG lrA Kbpjd DFR cJiV bTVMPD ZXFyefwL mJRbuEBEgcmslS lctni wEm fY HQUZw yWhKQDWa xvb rERQhrygV PBe TGtPvew cRJXqke mHCpe xjSvIik sftb HRPX ZaFvHXJNj NQVqJJHb DKYFW EXN mDTXUCh ht pkTPd gYMh UnwLdjzNMgM LbYw LH IQyKWh P iYgPaXKM RjWgPx rlQj Ak ST LxuUkji dQ FSc hv aXeDWBFW QcRgZKFZSy aeEkHCEK PS NU PMizsTH P fqZE ZJJWawf qOzq kY QsnESBRNHW MIR ougtz YYmBCL

q eqQFbXZJt no Ah xsjuSGCsCSP ynZN wWOtXMDP JjklGPy FF DanLCU exWsdP bdRgALrk Bra mxKtT zYvCOJC Mm KEIEakE xr potCV es mVccNJiyftcQ HOrvKHTCI wN APqQR nyhGC yG BIysArxJx