Madžarska omejila izvoz pšenice

9 marca, 2022
0
0

Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek se je 8.3.  sestal z namestnikom ministra za kmetijstvo Republike Madžarske Zsoltom Feldmanom na temo kmetijstva v času vojne v Ukrajini in seznanitev z aktivnostmi, ki jih državi izvajata za stabilno oskrbo prebivalstva s hrano. V pogovoru sta posebej pa izpostavila odlok o izvozu pšenice, ki ga je sprejela vzhodna soseda in njegov morebiten vpliv na Slovenijo.

Kot je pojasnil namestnik madžarskega ministra, pri tem ne gre za prepoved izvoza, ampak omejitev, po kateri pristojno ministrstvo po prijavi namere izvoza v  enem mesecu odloči, ali bo država uveljavljala predkupno pravico pri nakupu pšenice.

Minister dr. Podgoršek je med drugim poudaril, da je Madžarska zelo pomemben trg za slovensko preskrbo z žiti, saj več kot polovico žit uvozimo iz Madžarske ( 60-80 tisoč ton letno). Izrazil je zaskrbljenost, da bi omejitev, ki jo je uvedla Madžarska, vplivala na časovne zamike in zamude pri dobavi pšenice iz Madžarske in pričakovanje, da Madžarska omogoči vsaj izpolnjevanje pogodbenih zavez v običajnih količinah.

Ob tem je izpostavil, da moramo rešitve za prehranski sektor iskati skupaj in usklajeno znotraj EU.

Namestnik madžarskega ministra Zsolt Feldman je pojasnil, da je ukrep začasen in da je bil uveden s ciljem zagotovitve prehranske varnosti na Madžarskem. Poudaril je, da Madžarska razume tudi napore naše države pri zagotavljanju prehranske varnosti za prebivalce Slovenije, zato se bodo trudili, da ne bo prišlo do bistvenih vplivov na blagovne tokove in da ne bo večjih časovnih zamikov za že dogovorjene posle.