Monsantu 12 milijonov dolarjev kazni

15 februarja, 2022
0
0

Multinacionalka Monsatno se je strinjala, da bo priznala krivdo za 30 okoljskih kaznivih dejanj, vključno z dvema kaznivim dejanjem zaradi  uporabe prepovedanih pesticidov na  poskusnih poljih na Mauiju na Havajih.Sporazum o priznanju krivde zahteva, da Monsanto plača 12 milijonov dolarjev globe.

“Monsanto je serijski kršitelj zveznih okoljskih zakonov,” je v izjavi dejala ameriška državna tožilka Tracy Wilkison. »Podjetje je večkrat kršilo zakone, povezane z strogo nadzorovanimi kemikalijami, in izpostavljalo ljudi pesticidom, ki lahko povzroči resne zdravstvene težave.”

V prestolnici Havajev je  Monsanto ves čas govoril, da sledijo kmetijskim varnostnim praksam , je povedal aktivist Klayton Kubo iz Waimea Kaua’i združenja Organic Consumers Association. “Zdaj vemo, da so lagali. Kaj drugega  bi pa lahko pričakovali kot da agrokemijska industrija laže?”

Tožba predstavlja prelomnico in nazadnje je ministrstvo za pravosodje vstopilo v pregon Monsantovih zločinov, ker je bila država Havaji tako pokvarjena in ni uspela zaščititi zdravja ljudi, ki živijo v skupnostih, obkroženih s strupenimi polji GSO. Zdaj pa havajski politiki in regulatorji ne morejo več lagati, češ da so te kemikalije varne ali da so naredili vse, kar so lahko, da bi zaščitili ljudi.

Pred desetimi leti je Združenje ekoloških potrošnikov podprlo ustvarjanje filma o Havajih, ki je  svetovni javnosti razkril  raziskovalni laboratorij za eksperimentalno testiranje GSO in pesticidov. Film je bil prvi, ki je razkril, da je Kamehameha Schools oddajala zemljišče Monsantu.

 Kamehameha  Schools je sklad, ustanovljen za havajske otroke s premoženjem kraljevega monarha kraljevine Havaji. Danes ima Kamehameha Schools v lasti 360.000 hektarjev zemlje na Havajih in več kot 10 milijard dolarjev naložb na Wall Streetu.

Zakaj šole Kamehameha oddajajo v najem 1033 hektarjev zemlje Monsantu na severni obali Oahuja, kar je  ena najbolj  izjemnih deskarskih točka na svetu?

Profesionalna deskarka Kelly Slater, ” sprašuje, kako strupena bo ta zemlja, potem ko jo bodo škropili z roundupom 15, 20 ali 30 let. Skoraj ne bo uporabna za kaj drugega.” Šola Kamehameha deset let ni  dale legitimnih odgovorov na ta vprašanja.Prebivalci Havajev želijo vedeti, zakaj je Monsantu-Bayerju dovoljeno, da še naprej preizkuša svoje GSO rastline v tej  deželi.

Čas je, da šola Kamehameha izseli  Monsantovo strupeno kmetijstvo in odda zemljišča v zakup regenerativnim ekološkim kmetom na 100.000 hektarjih in pridelujejo zdravo avtohtono havajsko hrano, kot so kokos, taro, turmano, ker je to  edini način za zmanjšanje več kot 90-odstotne odvisnosti Havajev od uvoza hrane.