MOP delno sofinancira medovite rastline

1 februarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč sta srečanje na temo ohranjanja okolja sklenila s konkretnim korakom. V podporo ohranjanju biotske raznovrstnosti bo MOP podprl projekt ČZS zasaditve avtohtonih medovitih drevesnih vrst in ostalih rastlin.

Slovenski čebelarji so začeli s svetovno akcijo sajenja medovitih dreves, katerega cilj je v 10 letih v Sloveniji posaditi 2 milijona rastlin, vsako leto 200.000. Minister je izrazil zadovoljstvo, da se k projektu priključi tudi Ministrstvo za okolje in prostor: »V podporo ohranjanju biotske raznovrstnosti bo MOP podprlo projekt zasaditve avtohtonih medovitih drevesnih vrst in tudi ostalih rastlin v podporo opraševalcem, in sicer bo sofinanciralo nakup določenega dela sadik lipe, kostanja in drugih vrst dreves ter rastlinja.«
Sicer je Ministrstvo za okolje in prostor v sklopu državnega prostorskega reda lani izdalo novo priporočilo Priporočila Ozelenitev streh in vertikalnih površin. Priporočila obravnavajo umeščanje, načrtovanje in vzdrževanje zelenih površin na objektih, kot so strehe in vertikalne površine. Priporočila na državni ravni podajajo najrazličnejše možnosti uporabe zelenih streh ter vertikalne ozelenitve stavb in gradbenih inženirskih objektov. Ozelenjene fasade stavb z vzpenjavkami in s travo prekrite strehe so že znane, predvsem tehnološki pristopi, ki s tehnologijo in materiali omogočajo nameščanje vegetacije na tiste dele stavb, kjer to do zdaj ni bilo mogoče.

Hkrati s takšnimi ozelenitvami dosegamo tudi boljšo izolacijo stavb, posamezne prej neuporabne prostore naredimo bivalne, okolico pa bolj prijetno. Zelene strehe in vertikalne ozelenitve dajejo mestom in drugim urbanim naseljem poseben pečat, saj vplivajo na izgled, oblikovanost in delovanje urbanega prostora, izboljšujejo mikroklimatske razmere v urbanem prostoru, izboljšujejo kakovost bivalnega okolja, so privlačne za prebivalce in obiskovalce mest in naselij ter nudijo življenjski prostor rastlinam in živalim v mestu.

 V naših mestih in urbanih naseljih so te ozelenitve sorazmerna novost, vendar je njihov pomen ob naraščanju prebivalstva, intenzivnejši urbanizaciji ter spreminjanju podnebnih razmer zaradi svojih različnih koristnih učinkov, ki jih imajo v prostoru, vse večji, tako v svetu kot pri nas. Priporočila obravnavajo uporabo zelenih streh in vertikalne ozelenitve za različne namene, jih razvrščajo v različne kategorije glede na njihove tehnološke in gradbene lastnosti, podajajo usmeritve za vzdrževanje ter širok nabor uporabnih rastlin.