Mreža govedorejcev BovINE

4 decembra, 2020
0
0

Rejci goveda za meso se v Evropi  soočajo z  izzivi trajnosti. Evropska mreža za goveje meso BovINE je bila ustanovljena v desetih državah članicah, da bi zagotovila praktične rešitve za trajnostno prirejo mesa. Ta mreža se osredotoča na potrebe 1,8 milijona govedorejskih kmetij v EU.

Maeve Henchion koordinira projekt v imenu Teagasca, irske uprave za  razvoj kmetijstva in  hrano. Za postavitev mreže BovINE jo je navdihnil njen bratranec, ki je kmet. Maeve: »Moj bratranec je bil vedno pripravljen izvedeti več od drugih kmetov in je  v prostem času pogosto hodil na dneve odprtih vrat, ki so jih vodili Teagasc in druge organizacije, da bi izvedel več o raziskavah v sektorju govedoreje. BovINE zdaj dela za njega in druge kmete. Nudimo jim dostop do znanja kmetov in raziskav, ne samo na Irskem, temveč tudi kmetom, inštitutom in univerzam po Evropi. ” Razumevanje potreb kmetov in delovanja njihovih proizvodnih sistemov je osrednjega pomena za mrežo BovINE. Izvedenih je bilo že veliko raziskav, ki pa jih v prakso še niso prenesli. To je eden od ciljev mreže.

Sklikom na naslovnico prelistajte in naročite knjigo BOLEZNI GOVEDA IN DROBNICE. 

Maeve: »Vse kmete v naši mreži vidimo kot vir inovacij in kot pomembne udeležence. Sodelujemo na primer tudi s podjetji za prehrano živali, svetovalci, kmeti in rejskimi združenji. Skupaj lahko delamo na inovacijah, ki spodbujajo trajnost govedorejskega sektorja. Kmetje bi se morda želeli pridružiti naši mreži, da bi lahko posredovali svoje mnenje in  da bi jim omogočili dostop do rešitev, ki temeljijo na njihovih potrebah. Morda jih zanima tudi izmenjava znanja ali predstavitev osebnih izkušenj z drugimi evropskimi rejci.”

Mreža BovINE razširja tudi rezultate drugih evropskih projektov, ki se ukvarjajo s temami, povezanimi z govedorejo. Na primer, razširja  znanje iz projekta LIFE Beef Carbon in tudi iz operativnih skupin EIP-AGRI, ki so povezane z omrežjem.  Trevor Boland, govedorejec iz zahodne obale Irske, se je pridružil mreži. »V mrežo BovINE sem se vključil prek združenja irskih kmetov IFA, da bi izvedel za  novosti  od  kmetov v EU. Upam, da bo moje sodelovanje v tej mreži pomagalo zagotoviti prihodnost družinskega kmetovanja na Irskem v smislu izboljšanja finančne sposobnosti in okoljske trajnosti. “

Trevor tudi upa, da bo izvedel, kako se evropski govedorejci spopadajo z izzivi na ključnih področjih, kot so zdravje živali, okoljska trajnost, finančna sposobnost in tehnična učinkovitost. Trevor: »Nekatere rešitve, ki jih lahko prepoznamo na ravni EU, bi morali biti sposobni uporabiti za izzive na lastnih kmetijah. Na dogodku v irski mreži, ki sem se ga  udeležil, je bila izvrstna predstavitev inovacij in dobrih praks iz drugih držav EU. Inovacija, ki jo je predstavil  eden od partnerjev BovINE s Portugalske, je izpostavila zelo edinstven način oživitve šibkega teleta ob rojstvu, ki ga še nisem videl. Več novosti, za katere  upam, da jih bom  dobil na vozlišču znanja BovINE, bi rad  preizkusil na svoji kmetiji. “