Nacionalni natečaj za najuspešnejšo podeželsko skupnost

5 oktobra, 2023
0
0

3. Nacionalni natečaj za najuspešnejšo podeželsko skupnost pod sloganom »Pogumno v prihodnost«
pozivama podeželske skupnosti – vasi, skupine vasi, občine …, da se pridružijo natečaju za izbor Najuspešnejše podeželske skupnosti Slovenije za leto 2023. Rok prijave je 25. 10. 2023. Zmagovalec bo Slovenijo zastopal na 18. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024.

Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung), katere članica je tudi Slovenija, vsaki dve leti razpisuje natečaj za evropsko nagrado za razvoj podeželja. Skladno s tem Slovenija objavi nacionalni natečaj. Skupnost izbrana na nacionalnem natečaju državo zastopal na evropski ravni – tokrat na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024. Koordinacijo nacionalnega natečaja je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano zaupalo Društvu za razvoj slovenskega podeželja.

Pozivamo podeželske skupnosti (vas, skupina vasi, občina, skupina občin …), da se prijavijo na natečaj, predvsem tiste, ki:

se odzivajo na aktualne izzive njihovega življenjskega okolja s trajnostnimi, inovativnimi in medsebojno povezanimi projekti ter tako spodbujajo celovite razvojne procese,
si prizadevajo v lokalne dogodke vključevati različne skupine prebivalcev in na ta način dobijo različne perspektive, širši horizont in bolj raznolike ideje in
se zavedajo pomena in potrebe povezovanja in temeljijo na mrežah, kot tudi na občinskih in regionalnih združenjih.
Vloge prispele na nacionalni natečaj bo ocenjevala strokovna komisija, ki jo sestavljajo:

predstavniki Društva za razvoj slovenskega podeželja dr. Marija Markeš, Ministrstva za okolje podnebje in energijo, podnebje in energijo; dr. Irma Slavič Potočnik, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani; dr. Marko Koščak, Fakulteta za turizem Brežice, Univerza v Mariboru; mag. Tomaž Cunder, raziskovalec; Aleš Zidar, LAS med Snežnikom in Nanosom; mag. Mojca Metličar, LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih Goricah; in mag. Vesna Erhart, Zavod EKOmeter; terAlina Cunk Perklič, kot predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Vprašanja v zvezi s pozivom pošljite na info@drustvo-podezelje.si ali pokličite Vesno Erhart na 041 745-184.