Najdražja vina na svetovnem trgu

8 januarja, 2021
0
0

Po viru Winesearcher  in  svetovnih sommelierjev so predstavili nekaj najdražjih vin, ki so bila nadražja v letu 2020 na vinskem trgu.

  1. Vinedo Chadwick, Maipo Valley, Čile, povprečna cena 267 dolarjev. 
 Vinedo Chadwick se nahaja v mestu Puente Alto ob vznožju Andov na severnem bregu reke Maipo. Grozdje za vino Vinedo Chadwick ročno sortirajo in fermentirajo ter macerirajo, po tem pa zori v  starih  francoskih  hrastovih sodih še 22 mesecev, v katerih steče še biološki razkis,ki okus vina lepo zaokroži.
 2.Destiny Bay “Magna Praemia”, Waiheke Island, New Zealand, povrečna cena 310 dolarjev.

Vino je zvrst cabernet sauvignona, zelo uravnoteženo in samotoka merlota, cabernet franca, malbeca in petit verdota. Vino ima lepo strukturo  z mehkimi tanini in potencial za dolgo staranje. Cvetico in aromo ima po jagodičastem temnem  sadju, v dolgem odhodu pa se izrazijo še note listja tobaka in koncetriran likerski  okus. 
3. Catena Zapata Estiba Reservada, Agrelo, Argentina, 694 dolarjev.
Ta bordojska mešanic je bila včasih skoraj neznana zunaj Južne Amerike, vendar so jo uvozniki razširili na preostali svet. Potrjuje vrhunsko kakvost argentinskih vinIma globoko rubinasto barvo, z vijoličnimi odtenki in intenzivno cvetico po sladkih začimbah.Konča se z dolgim pookusom in elegantnimi,  svilnatimi tanini.

 4. Masseto Toscana IGT, Toskana, Italija, 744 dolarjev.

 To drago italijansko vino je eno najbolj znanih super toskancev iz merlota. Je iz grozdja  merlota več vinogradov na 7 ha velikem posestvu Masseto  na obali Toskane. Vino je znano po svoji aromatični kompleksnosti. Po fermentaciji vino odleži v sodih francoskega hrasta približno eno leto in vsaj še eno leto v steklenici.

 5. Seppeltsfield Para Vintage Tawny Port, dolina Barossa, Avstralija, 4924 dolarjev.

 Vino  je v glavnem iz shiraza in grenacha. Po fermentaciji dodajo vinsko  žganje  in ga starajo starih hrastovih  sodih. Ima elegantno čokoladno aromo, ki ji sledi pikantna in uravnotežena kislina.

 6.  Screaming Eagle, sauvignon blanc, Oakville, ZDA, 5987 dolarjev.

Je najdražji sauvignon, pridelan je na območju med  Rutherfordom in Yountvilleom. Vsako leto ga pridelajo zelo majhno količino in ga prodajo zasebno nekaj zvestim ljubiteljem  tega vina. Ima priokus  novega hrasta in je čudovite intenzivnosti. Vsekakor ima tudi eksotične arome, ki so nastale s staranjem v leseni posodi.

 

7. Scharzhofberger Riesling, suhi jagodni izbor,  Mozela, Nemčija, 13615 dolarjev.

Najboljše ocenjeno vino na lestvici kritikov s povprečjem 95 prideluje Egon Muller. Ima  aromo po limetinem  sirupu, cvetne note in dolgo zaključek  uravnoteženega rizlinga.

 8. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, Cote de Nuits, Francija, 20.042 dolarjev.

Najdražje francosko vino je tudi najdražje vino na vsem svetu. Njegova cena se zdi upravičena, saj  se vina Domaine Romanee-Contistalno uvrščajo na lestvico najdražjih vin na svetu. Ta eleganten modri modri pinot je kljub ceni  nedvomno eno najbolj iskanih vin. Na dražbi Sotheby’s v New Yorku je bila steklenica leta 1945 Romanee-Conti prodana za nezaslišanih 558.000 ameriških dolarjev, kar je zrušilo oceno 32.000 dolarjev.