Nepoškodovane samo tri kleti, številni pogrešani

23 julija, 2021
0
0

Dolino Ahr v regiji Porenje- Pfalško v Nemčiji   je z zadnjimi poplavami prizadela najhujša katastrofa po 2. svetovni vojni. Položaj je katastrofalen zlasti v kmetijstvu,  med več kot 100 žrtvami je življenje je izgubilo tudi veliko vinogradnikov in kmetov v Eifelu. O katastrofi je spregovoril predsednika Združenja kmetov in vinogradnikov Porenje-Nassau (BWV)Michael Horper.

V tem delu Nemčije žalujejo zaradi številnih smrtnih žrtev, kot po čudežu na poplavljenih območjih v Eifelu niso našli nobenih smrtnih žrtev, vendar ljudi še vedno pogrešajo. Na celotnem obmojčju Ahr,ki je z nekaj nad 580 ha najmanjša nemška vinogradniška regija , znana predvsem po modrem pinotu, niso bile poplavljene ali poškodovane samo tri kleti. V večini predelov še vedno ni elektrike ali mobilnih komunikacij, pitne vode, telefonskih povezav in plina.

Tudi v Eifelu je veliko kmetij močno prizadetih, saj so se poplave zgodile na skoraj vseh dolinskih lokacijah. Nekatera podjetja v posebej prizadetem okrožju Bitburg-Prüm so bila v dveh urah pod vodo dva metra.

Na kmetiji se je utopilo 400 prašičev

Številne kmetije so izgubile živali, na eni od kmetij je utonilo 400 prašičev. Toda tudi veliko krav in telet se je utopilo ali pa jih preprosto ni več. Po dolinah so travniki in pašniki polni ruševin in smeti. Traktorji, silosi, bale, zaloge koruze in žita – uničenje vpliva na vse, kar potrebujejo kmetije. Marsikje so bile letine popolnoma uničene. Ceste in mostovi so močno poškodovani. Uničenih ali poškodovanih je bilo tudi nekaj manjših mlinov, ki so še posebej regionalnega pomena za trženje žita. Razmere so izjemno težke tudi za rejce molznic, ki zaradi izpada električne energije mleka ne morejo molsti strojno. Voda je poškodovala številne molzne robote. Najprej jih je treba popraviti,kar pa bo trajalo nekaj časa. Nekatere kmetije so svoje živali pustile pri kolegih, da jih lahko še naprej molzejo. Pripravljenosti za pomoč je ogromno.

Michael Horper Michael Horper

Krave zdaj molzejo ročno, seveda pa trpijo količine in kakovost mleka.Trenutno je poudarek še vedno na boju za vzpostavitev funkcionalnosti kmetij. Horper je poudaril, da je izjemno ponosen na ta poklic, ker si vsi medsebojno pomagajo. Ker je večina moških odsotna- bodisi so pri gasilcih ali pri drugih oblikah odpravljanja posledic, so vodenje kmetij marsikje uspešno prevzele ženske.