Obonova vinograda v negotovih časih

14 aprila, 2020
0
0

Obnove vinogradov so naložba  za  prihodnost vsake  vinogradniško-vinarske kmetije,  zato  jih  je potrebno načrtovati nekaj let vnaprej. Tudi na kmetiji Gaube na  Špičniku, na avstrijski meji, v občini Zgornja Kungota, so nov vinograd  načrtovali  že  pred nekaj leti, ko niso vedeli, kako negotove razmere jih čakajo v letošnji sezoni, ko se bo treba ubadati s posledicami koronavirusa v prodaji vina in turizmu na kmetiji in širše v celotnem gospodarstvu.

Ker sta jim zadnji dve pozebi v 2016 in 2017 zredčile trte na 0,8  ha vinograda so se odločili, da ga bo treba skrčiti in zasaditi novega. Zato so že lani pripravili zemljišče, kjer bodo posadili 4000  mladih trt, od tega 2000 trt modrega pinota za vse tipe vin in  po 1000 trt zelenega silvanca in chardonnaya. Na zemljišču so uredili   drenažo in odstranili  brežine,  ter ponovno navozili  humus. Zemeljska dela so bila zato draga,  a delo mora biti opravljeno kot je treba, nam je dejal Alojzij Gaube in ocenil, da jih bo naložba stala  med 35.000 in 40.000 evrov. Skupaj obdeluje družina 8,8 ha vinogradov, ki jih ne bodo več širili, temveč le pomlajali. Trte bodo sadili v naslednjih desetih dnevih, do prvega ogleda  predstavnikov Agencije za kmetijske  trge  in razvoj podeželja oz. do 15. junija,  mora biti v mladem nasadu za prejem sredstev za obnovo (ki jih prejmejo pridelovalci jeseni  po hektarju glede na število vlog oz. hektarjev) postavljena še  opora in vsaj ena žica za trto.

Banke si vedno vzamejo svoje

“Če bi vedeli, da se  bo letos zgodila kriza prodaje vin na trgu in  turistična dejavnost ustavila, zanesljivo ne bi obnavljali. Prodaja vin poteka le v obsegu 10 odstotkov redne prodaje, hotelskih in poslovnih gostov na kmetijo letos zanesljivo ne bo, in sploh ne vemo, kdaj  bo turizem ponovno stekel, upamo, da bodo  prišli  vsaj domači gostje. Zato bom  zaprosili za  moratorij na kredit, ki smo ga najeli za obnovo kleti in objekta za turistično dejavnost.

Toda  obljubljena pomoč kmetijam je samo navidezna, saj velja enoletni moratorij le na plačilo glavnice, ne pa za plačilo  za obresti, te bo treba plačati tudi za letos. Banke si vedno  vzamejo svoje,” nam je dejal Alojzij Gaube, ki pričakuje letos jeseni zaradi  posledic koronavirusa na trgu še presežek vin in ponovni pritisk na cene grozdja.