Obstajajo samo poraženci

12 februarja, 2021
0
0

Po besedah ​​Michela Barnierja so Britanci zdaj sami. Normalizacija trenutno močno ovirane trgovine bo trajala dolgo. Tudi veterinarska spričevala so dolgoročno še vedno potrebna.

 Brexit je od začetka leta ohromil trgovino z Združenim kraljestvom. Michel Barnier, nekdanji glavni pogajalec EU v pogajanjih o brexitu, predvideva okrevanje v prihodnjih mesecih, vendar ne pričakuje popolne normalizacije.

Padajoča trgovina z Združenim kraljestvom je bila delno posledica pandemije korone, dejal Barnier. Toda nekatere ovire obstajajo tudi po koncu pandemije. Za dostavo hrane bi bilo treba priložiti potrebne spremne dokumente za uvoz iz tretjih držav.

Barnier ni upal, da bi EU začasno lahko trgovala brez veterinarskih spričeval. Poleg tega bo EU zagotovila, da bo Združeno kraljestvo spoštovalo dogovorjene standarde v kmetijskem sektorju. Trenutno se natančno spremljajo odobritve fitofarmacevtskih sredstev v Združenem kraljestvu.

 Britanci so nedavno odobrili neonikotinoide za semena sladkorne pese. Vendar številne države članice EU uporabljajo tudi izvzetje iz prepovedi neonikotinoidov. Barnier je izrazil upanje, da dogovorjenih postopkov reševanja sporov ne bo treba uporabljati in da se standardi ne bodo razhajali. “Z brexitom obstajajo le poraženci,” je dejal Barnier in povzel štiriletna pogajanja z Združenim kraljestvom. Britanci so zdaj sami, EU paje revnejša za državo članico.