Od jagodičevja do čipsa iz ohrovta

22 marca, 2016
0
0

Društvu za biodinamično gospodarjenje Ajda Posavje smo jeseni obiskali Hrvaško, povod za to pa je bil obisk Aleksa Podolinskega, pionirja biodinamike v Avstraliji, ki je obiskal našo kmetijo julija leta 2014 na svoj 90. rojstni dan in nam je svetoval, naj si na Hrvaškem ogledamo dve biodinamični kmetiji.

Najprej smo obiskali hrvaško Zagorje in ekološko kmetijo Gordane in Ivice Knezić, blizu rojstnega kraja Matije Gubca v Donji Stubici, kjer nas je gospa Gordana pričakala z odličnim namazom iz sladkega krompirja batate in tune. Gospa Gordana je prišla s svojim možem Ivico leta 2001 kot agronomka iz Zagreba in začela pridelovati vse vrste zelenjave in žit. Glavna dejavnost na njuni kmetiji je pridelava sladkega krompirja batate, stevie in korena svetlobe ali po kitajsko jam.

 

Hrvaški batato in jam

 

Batato je pripeljala s Karibov iz Srednje Amerike, kjer je dobila tudi prve informacije o pridelavi. Tam ga poznajo okrog tristo vrst. Na kmetiji ga pridelujejo dve vrsti: rumenega, ki ima oranžno meso in enega z belo sredico. Batat je zelo hranljiva rastlina z veliko C in E vitamina in zelo primeren za diabetike. Vzgaja se iz spečih oči, konec januarja pri temperaturi vsaj 25 do 30 stopinj. Iz spečih oči vzgojimo sadike in jih v začetku maja sadimo na prosto, ko mine nevarnost pozebe. Od sajenja do pobiranja traja 100 – 120 dni. Plodovi so zelo veliki in podolgovate oblike, hranimo pa ga pri temperaturi 18 stopinj. Na Hrvaškem dosega ceno dva evra in več. Povpraševanje po tem krompirju je zelo veliko in s prodajo nimajo težav.

Naslednja pomembnejša rastlina pri Knezićevih je stevia, ki se uporablja za sladilo namesto sladkorja. Dobro deluje na možgane in ni škodljiva za uživanje. Več v zadnji številki Kmečkega glasa.