Plaz podražitev v kmetijski pridelavi

Stroški kmetijske pridelave so višji kot kdaj koli prej in spirala stroškov se vse hitreje obrača navzgor. Kmetje so navajeni tarnati, a tokrat je res težko. Razlog za to je, da so stroški kmetijske pridelave tokrat zares eksplodirali, tako za poljedelce kot živinorejce. Analitiki pričakujejo umiritev do druge polovice leta – vendar to ni zanesljivo.

Ne gre več le za izjemno močan dvig cen krme, gnojil, energije ali dizla, temveč je medtem eksplozija stroškov dosegla tudi vse druge surovine in vložke. Investicijske dobrine, kot so  kmetijski stroji in proizvodna tehnologij , postajajo prav tako  veliko dražji, stroški gradnje pa so poskočili do neba.

V posameznih sektorjih je v preteklosti prihajalo do zvišanja cen, vendar nikoli v tem obsegu,” pravi Hans Peter Wollseifer, predsednik Centralnega združenja nemških obrtnikov.

Največje podražitve zadnjih 30 letih

Podražitve niso omejene zgolj na Nemčijo in Evropo, prav nasprotno- na svetovnih borzah lahko opazujemo, kako so cene surovin vedno višje. V Nemčiji poroča  Zvezni statistični urad ( Destatis)  o podražitvi izdelkov za slabe štiri odstotke, veleprodajni izdelki so se podražili za skoraj 6 odstotkov. Nazadnje je bil podoben visok skok cen pred desetimi leti, poročajo statistiki.

To so cene, ki jih proizvajalci zaračunavajo  na tovarniških dvoriščih, torej  pred nadaljnjo predelavo ali prodajo teh izdelkov. Zaradi tega so pomemben zgodnji pokazatelj nadaljnjega gibanja odkupnih cen kmetijskih pridelkov in izdelkov, seveda za cenovno dinamiko v celotnem gospodarstvu. Sedanja gibanja so izjemna, ker so se skoraj vse cene surovin, od nafte do lesa in vmesnih proizvodov, močno zvišale, pravi Claus Michelsen z Inštituta za ekonomske raziskave v Berlinu.Ekonomisti Nemške centralne banke ocenjujejo, da bodo podražitve med letom še višje, inflacija pa bi lahko bila do konca leta dosegla v Nemčiji štiri odstotke, kar je najvišje po letu 1993.

Drag prevoz, prekinjene dostavne verige

Znatno višji so tudi stroški vzdrževanja in nakupa strojev in naprav- cene so se spomladi zvišale  za dva do tri odstotke. To se je spomladi nadaljevalo z nespremenjenim tempom. Marca je Destatis poročal o dvigu veleprodajnih cen za kombajne za skoraj 2 odstotka, njihova proizvodnja pa je vedno dražja.

Eksplozijo stroškov spodbuja druga plat: v mnogih državah gospodarstvo po dramatičnem padcu v obdobju koronske pandemije zdaj povečuje proizvodnjo, za kar potrebujejo nujno surovine in vgradne dele, toda proizvodne in dostavne verige so bile medtem marsikje prekinjene. Izjemen je tudi zastoj pri v ladijskem tovornem prometu, zelo so se podražili še ladijski kontejnerji. Rezultat tega je izjemno povpraševanje na eni in izredna slaba ponudba na drugi strani, in končna posledica eksplozivne cene.

Pred nekaj tedni je Evropska centralna banka (ECB) poročala o nastajajočih ozkih grlih in težavah v gospodarstvu. Bančniki so številna industrijska podjetja spraševali o dobavi surovin in vmesnih proizvodov.

Kljub polnim knjigam naročil so dejavnosti mnogih podjetij upočasnile težave z dostavo, pravijo bankirji ECB. In težave ne bo kmalu konec, saj so  po vsem svetu  ozka grla pri dobavi polprevodnikov, industrijskih kovin, kemikalij, plastike – in očitno tudi gnojili in sredstev za varstvo rastlin, že nekaj časa pa letijo v nebo cene lesa. Težave se bodo še naprej povečevale, preden se bodo v drugi polovici leta postopoma umirile, menijo bankirji ECB in drugi analitiki. Za kmete pa to pomeni, da bo vse leto izjemno drago.

Sredstva za varstvo rastlin, npr. glufosinat in glifosat sta se  v primerjavi z lanskim letom podražila za 50 %, nekatera  mineralna gnojila  za 40 % do 50 %. Za živinorejce so najvišji strošek krmila, izjemno visoke cene žit vplivajo na zelo drago krmo iz žitnih mešanic. To je posebej stresno za kmete pri  sedanjih izjemno nizkih cenah mesa in mleka. Prav tako so se podražile gradnje, tako zaradi znatno višjih cen gradbenih materialov kot goriv in energije, zato  kmetijam že zmanjkuje sredstev za naložbe, nekatere bodo  načrtovano gradnjo preložile na boljše čase.

Z NAMI GRE HITREJE. SPLETNI KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.