Poiščite ga v vinogradu

11 maja, 2021
0
0

Stammersdorf je predmestje Dunaja, v bližini je vinogradnik en poleg drugega. drugega. Parcele so majhne, v ospredju hiše z okni, v ozadju dvorišče in trakovi vinogradov. Nekateri vinogradniki pridelujejo dobra vina, nekateri malo manj. Le redki med njimi pa takšna, ki jih pijejo po celem svetu. Med njimi so vina, ki jih Fritza Wieningerj prideluje na 55 ha velikem posestvu in še 20 ha na oddaljenem kraju dunajskem Nussbergu. 54-letni vinogradnik,ki mu je nemška revija Agrarheute podelila nagrado Ceres kot ekološkemu kmetu leta,  izvira iz družine z bogato vinogradniško tradicijo.

Že njegov ded je imel vinograde v preddverju avstrijske prestolnice. Vino so prodajali v vinotoču ( Buschenschanku), kjer je bilo v glavni sobi samo nekaj klopi, toda vinotoč se je razširil, prav tako vinograd. Sedaj Fritz Wieninger skrbi za goste, vinograde pa obdeluje skupaj z bratom.

Profesionalni vzpon

Po šolanju na vinarski strokovni šoli je potoval po dolini Nappa v Kaliforniji. Tamkajšnji vinogradniki so bili v 80-tih letih v marsičem za zgled svetu in njihova stroga specializacija je prepričala tudi Wienigerja. Pridelava, klet, trženje vse to so opravljale različne osebe, ki so se lahko osredotočile na svoje delo. » Tega takrat pri nas še nismo zmogli«, se spominja Fritz Wieninger in hitro se je odločil, da želi tako delati tudi sam. Začel sem kot enolog, tj. najprej s stiskanjem in kletarjenjem, pripoveduje Wieninger, a hitro sem se naučil, da moram,če želim pridelovati dobra vino, začeti na začetku, v vinogradu. 

Prvi korak k biodinamični kmetovanju je bil 2005.Poletje je je bilo zelo deževno in da bi trto do neke mere zaščitil, je moral uporabiti veliko sredstev za varstvo rastlin. »Hitro sem opazil, kako negativno to vpliva na trto in vino.Jasno mi je bilo, da je potrebno za vrhunska vina proč od tega. Moj prijatelj Hajszan je v tem času že kmetoval biodinamično. On me je spodbudil, da sem začel poizkušati na petih hektarjih tudi sam in rezultat mi je prepričal.« Postopno je preusmeril celo pridelavo.

Prijazno naravi, z veliko ročnega dela

Od 2006 obdeluje celotno posestvo na biodinamični način in je član združenja 23 vrhunskih vinskih kleti, ki delajo po poenotenih standardih. »Naša pridelava sledi Steinerjevim smernicam, podobno kot kmetje v združenju Demeter. Ta vključuje, da uporabljajo v vinogradih gnoj iz roga rastline škropijo z rastlinskimi  pripravki iz kamilice, baldrijana, rmana, preslice, regrata, hrastovega lubja, trgatev pa opravijo ročno. »Razlika pri nas je, da za to uporabljamo sodobno tehniko, ostanke trte pa uporabimo za biomaso, na streh kleti pa je tudi fotovoltaična elektrarna. «

 Restavracija s tremi zvezdicami

Pred nekaj leti je prevzel površine in klet svojega prijatelja Hajszana in postopno iz majhnega družinskega posestva ustvaril visoko specializirano podjetje. Izvoz, trženje, klet in vinogradništvo- za vsako področje ima strokovnjake, ki ustvarijo iz 550 ton grozdja najboljše, kar zmorejo. Iz njegove trte pridelajo vsak leto 460.000 steklenic ekološkega vina, ki gredo v vinoteke in gostinstvo in celo na letala, a še vedno ga del prodajo na tradicionalnem vinotoču v njegovi restavraciji z nekaj j zvezdicami v Wien- Grinzingu.

»Restavracija se mi je kar zgodila, »se smeji Wieniger, in je del kleti Hajszana Neumanna, ko sem jo prevzel. Leta 2016 smo našli kot kuharja Juhana Amadorja, takrat je hitro dobil dve Michelinovi zvezdici in leta 2019 celo tretjo. Meni se zato prične z 250 evri. Wienigerjeva vina so v najboljših restavracijah v 45 državah, njegova posebnost pa je dunajski Gemischsatz , zvrst različnih sort vinske trte, ki morajo biti pridelane v istem vinogradu. Takšna vina so postala ponovno zelo iskana.. Predvsem pa je Fritz Wieninger s srcem in dušo vinogradnik. Če povprašate njegove zaposlene, kje ga iskati, se smejijo in pravijo:”Poiščite ga v vinogradu, tam je najraje!”