Polži so jim odprli vrata v svet

9 julija, 2021
0
0

Reja polžev za hrano in  tudi pobiranje sline in jajčec (tudi za kaviar) je  osnova kmetijska  dejavnost, vse ostalo pa že predelava,  v Sloveniji pa imamo tudi društvo polžerejcev in kar nekaj farm polžev. Toda Milena in Leon Fras iz Benedikta v Slovenskih goricah sta za to »počasno« in delovne intenzivne dejavnosti slišala  šele, ko sta želela prodati svoje posestvo v Trotkovi pri Benediktu v Slovenskih goricah. 

Tamkaj sta imela namreč ob službi nekaj konjev, Leon je bil zaposlen v Avstriji. Po poškodbi hrbtenice pa bi lahko bilo delo in jahanje konjev za Leona usodno, zato sta se odločila za prodajo posestva in ko so začeli prihajati na oglede posestva kupci, sta od njih slišala, da je zemljišče z virom vode zelo primerno za rejo polže.

Zato sta pobrskala po spletu, ustavila prodajo posestva,  in se za polžerejo odločila sama. Prvo znanje sta pridobila  prek spleta,  kmalu sta postala še člana slovenskega društva polžerejcev in prek njega kupila prvih 50.000 mladičkov pasme helix aspera müller ter zanje zorala  2 ara zemlje. Na njej sta posejala rastline, ki jih polži radi jedo: oljno repico,  deteljo, ter že v pol leta pridelala skoraj 500 kg polžev. Te so najprej skušali prodati v restavracije  za prehrano, saj je sin Aljaž obiskoval gostinsko šolo, vendar so kmalu ugotovili, da od tega ni mogoče živeti. Ob stiku s polžjo slino pa so sami in tudi njihovi znanci prepričali, da se jim hitro zacelijo rane na koži oz. na splošno izboljša koža, in kmalu še zasledili, da je polžja slina zelo učinkovita za nego kože, ker vsebuje kolagen hialuronske kisline, elastana, alantoina, antioksidante, proteine in vitamine in se preusmerili v pridobivanje sline za predelavo v kreme.

Kako požgečkati polža

» Toda izziv, kako dobiti iz polža slino, ni bil preprost. Ko ga primeš, se potegne v hišico, prav tako, če ga zebe. A na tej naši  malo odmaknjeni lokaciji smo veliko preizkušali  in tudi dognali,  kako na pravi način » požgečkati »polža, da izloči nekaj kapljic zdravilne tekočine. Slino namreč pobirajo na silo tudi strojno,a mi to počnemo ročno, kar polžem pravzaprav povzroča ugodje, in ne vpliva na njihovo počutje. Polži  že v nekaj minutah, ko naberejo novo slino nadaljujejo pot, tako kot v naravi,« pravi Milena, ki se je s svojimi najetimi sodelavci na farmi tako postala tako spretna, da na uro požgečka 700 polžev.  Vendar pa je pri tem delu veliko spremenljivk, saj polži  za oddajo sline niso razpoloženi vsak dan enako.

Glavno delo v reji polžev se začne spomladi, po navadi maja, ko se polži zbudijo po zimskem spanju v rastlinjaku, kjer jih hranijo s zelenjavo z dodatkom mletih žit , kupljene solate , zlasti povoskane pa niti slučajno ne jedo. V pozni pomladi se slinavci razmnožujejo- kljub temu, da je polž obojespolnik, se po dva polža sprimeta za šest ur, nato pa vsak zvali okrog 30 jajčec. Zatem jih zadela v luknjico v zemljo. Jajčeca zvali  dva do trikrat letno, polžje življenje pa je dolgo dve leti.

Mladi polži se zvalijo iz njih že s hišico na pragu poletja. Njihov poletni dom je njiva z njim najljubšo hrano- oljno repico, ki jo zalivajo zato, da se ne posuši, ker bi to pomenilo tudi smrt za polže. Prav tako pa morajo zalivati polže v rastlinjakih, da spodbudijo njihov tek in s tem hitrejšo rast.

Sezona pobiranja sline je spomladi in spomladi, letos so jo pobirali maja in lani od oktobra do decembra. Pred samim pobiranjem sline je treba polže pobrati z mreže in iz okolice, saj kljub počasnosti naredijo štiri metre na uro, kar niti ni tako malo. S pobiranjem in vračanjem iz njihovih stranpoti pa je veliko sklanjanja in ročnega dela. Pri pobiranju sline pomaga do deset sezonskih delavk, dela pa ni mogoče opravljati več kot štiri ure, ker je prenaporno.

Zmagovalna krema

Proizvodnjo krem je sedaj prevzel sin Aleš, ki dela v prostorih v Lenartu, in je tako bližje kupcem, medtem ko njegova starša skrbita za gojenje polžev. Frasovi so prvi v Sloveniji registrirali kremo s polžjo slino,  na začetku njihovega dela v polžereji, leta 2017 pa so se prijavili na razpis v drugi sezoni Štartaj Slovenija ! in na njem s svojim dermatološko testiranim in laboratorijsko preverjenim izdelkom tudi zmagali. »Polži so nam odprli vrata v svet, vsako leto pa razvijemo kak nov izdelek, med zadnjimi je krema z arganovim oljem, v razvoju je krema za moške, ki po navadi začnejo uporabljati najprej kreme svojih partnerk. Izdelki  pod blagovno znamka noela so v prodajaji v Sloveniji in Hrvaškem, in če nas  ne bi ustavila korona, bi bili zanesljivo z njimi že na tujih trgih,« sklene Milena.