Prazne vinske ceste, polne vinske kleti

19 januarja, 2021
0
0

V Svečini, na vinski cesti ob avstrijski meji, se večina kmetij preživlja samo z vinogradništvom in vinarstvom ali v kombinaciji s sadjarstvom. Med njimi je tudi družina Jamnik: Ignac in Ivanka ter sin Tine s partnerko Lauro, oba sta študenta vinogradništva na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Skupaj obdelujejo 7,5 hektarja vinogradov, njihov glavni pridelek so sveža polsuha, polsladka in sladka vina, najbolj znani so po rumenem muškatu.

Ker je bila stara vinska klet pretesna, so se pred štirimi leti odločili za gradnjo nove, z zmogljivostjo za dva vinska letnika oziroma 60.000 litrov vina, in jo novembra tudi dokončali. V nerjavečih cisternah že zori letnik 2020, koronakriza pa jim je preprečila, da bi na odprtje in zaključek starega leta v novo klet povabili svoje goste.

Medtem ko so vinske ceste na Štajerskem prazne, se zaloge vin kopičijo, zato bodo zadnji vinski letnik nekateri vinarji stekleničili kasneje. Največji poraženci koronakrize ne le pri nas, temveč v celi Evropi, so prav mali vinarji (več o tem na strani 12), saj spletna prodaja ali dostave na dom ne morejo nadomestiti redne prodaje. Zgolj novembra in decembra so izgubili vinarji povprečno več kot polovico letnega dohodka, zdaj pa zaskrbljeni pričakujejo pomlad, ko so največji stroški v vinogradih. Vmes so zaprli vrata lokalov tudi številni gostinci, redni kupci njihovih vin, zato lahko pričakujejo še dodatni pritisk na cene vin.

Več o družini Jamnik,kjer so po trinajstih letih včeraj  lahko veselili ledene trgatve laškega rizlinga, bomo pisali tudi v prihodnji številki Kmečkega glasa.