Pridelka za petino manj, a nadpovprečne kakovosti

13 oktobra, 2023
0
0

Letošnje pridelovalno leto je bilo za vinogradnike in vinarje polno izzivov, saj je bilo zaznamovano z ekstremnimi vremenskimi pogoji. Zimsko obdobje je prineslo dolgotrajno hladno vreme, ki je vegetacijsko obdobje zamaknilo za tri tedne. Sledilo je obdobje s povečano količino padavin – kar 1000 mm do konca avgusta – ki je vplivalo na delo v vinogradih ter zdravstveno stanje in razvoj grozdja.

Kljub lokalni toči na Kogu in zahtevnim razmeram so poznejši sončni dnevi omogočili dozorevanje in ohranjanje zdravstvenega stanja grozdja, kar že obeta kakovosten letnik. Fiziološko stanje letošnjega grozdja je bilo spodbudno – z nekoliko tanjšo, vendar aromatično kožico, sortno in značilno barvo ter normalnim razmerjem med sokom in jagodno kožico. V kleti povzemajo, da je letnik 2023 količinsko sicer za 20 % manjši, kakovost pa bo nadpovprečna.
S trgatvijo so začeli 6. septembra, in sicer s sortami za vinski mošt, ki je že na policah trgovcev vse do martinovega. Pri trgatvi se je njihovim vinogradnikom pridružilo kar 180 sezonskih delavcev – obiralcev iz Slovenije in Hrvaške. To leto je klet pobrala grozdje rekordno hitro, kar 30% hitreje kot lansko leto, kar je rezultat dobro organizirane in večje ekipe obiralcev grozdja. Poleg obdelave lastnih vinogradov klet dobro sodeluje tudi z okoliškimi kooperanti, glede na njihove načrte v prihodnosti pa si želijo, da bi bilo tega sodelovanja oz. odkupa grozdja še več.


Sedaj so mošti novega letnika še v različnih fazah vrenja, , enološka ekipa pa že poroča o pozitivnih vtisih in velikih pričakovanjih. Letnik 2023 obeta veliko, še posebej se veselijo aromatičnih sort ter sivega pinota in chardonnaya, pozitivno pa so jih presenetile tudi tipične štajerske sorte, in sicer laški rizling, renski rizling in šipon.
TRGATEV 2023 V ŠTEVILKAH
3.600 t grozdja (20% manj kot v preteklem letu)
180 dodatnih sezonskih delavcev – obiralcev
133 zaposlenih, ki so sodelovali pri trgatvi in poskrbeli za kakovostno opravljeno delo