Priznanje za solato iz vodovarstvenega območja

27 julija, 2021
0
0

 Vključitev strožjih zakonskih pravil je na posestvu Mayr v Sv.Petru pri Špitalu na avstrijskem Koroškem že utečena praksa. Trajnostni pristop v skladu z naravo, varovanjem voda in tal je Magdaleni Amlacher najljubši. Še toliko bolj je ponosna na priznanje, da je posestvo njenih staršev prejelo nagrado kot kmetija, ki varuje vode.

Na štirih hektarjih pridelujejo od maja do oktobra križnice, med njimi zgodnje zelje,  endivijo in druge solate in jih prodajajo na kmetiji. »Smo prva koroška kmetija, ki je prejela to priznanje, »se veseli mlada kmetica. Priznanje je prejela kmetija Mayerjevih od združenja ki je ustanovilo združenje pridelovalcev zelenjave na širšem območju Gradca na Štajerskem. Ti že dlje časa medsebojno sodelujejo. » Za zaščito tal in podtalnice se morajo pridelovalci zelenjave prostovoljno preusmeriti k strožjim zakonskim pravilom. Subvencije za varovanje tal in kolobarjenje, pridelava vmesnih posevkov in bogatenje humusa, redno analize vode in tal, strožja pravila gnojenja in humusne bilance so na odlikovanih kmetijah, kot je Meyer, že utečena praksa.

Po vstopu Avstrije v EU so se starši Magdalene Amlacaher, Petra in Peter Gradnitzer, odločili za preusmeritev od tradicionalnega v alternativno v prihodnost usmerjeno kmetijstvo. Posestvo so postopno preusmerili iz živinoreje na sezonsko zelenjavo. Na prelomu tisočletja so posadili 25 vrst zelenjave . »Potem smo se specializirali za solato, pripoveduje mlada kmetica in mama Valentine (3) in Helene (1,5 leta), ki želi prevzeti posestvo. Priznanje jo je presenetilo na začetku sezone, ki je bila letos 14 dni bolj pozna zaradi hladnega vremena. » Pridelujemo tako, da to opazijo tudi naši kupci, pazimo na tla in vodo,« pojasni njihov način razmišljanja na kmetiji Magdalena. »Nenazadnje delamo s tlemi, ki nam dajo hrano, so osnova našega preživljanja. »Tedensko opravljajo analize tal na vsebnost dušika in vlažnost njiv. Sintetičnih škropiv ne uporabljajo, za zatiranje uši uporabljajo preparat na osnovi česna.  

Pet generacij

Večino dela opravi družina sama v tesnem medgeneracijskem sodelovanju. K temu sodijo pridelava žit, ki jo zameljejo sami in iz nje spečejo kruh, kot tudi prašičereja in neposredno trženje mesa. Za rezanje solate najamejo delovno silo iz okolice. Na kmetiji živi pet generacij, pravi Magdalena. “Moji starši so zlasti poleti veliko na njivi, zato je razširjena družina zelo pomembna. Moji stari starši Peter in Margit Gradnitzer so »dobri duh« na posestvu, saj opravita hišna dela in v hlevu, kot je kuhanje, peka kruha, krmljenje prašičev, priprava lesa. Moja prababica je stara že 98 let in še vedno občasno pomaga v hiši.
Žita, ki jih potrebujejo za prašiče, pridelajo izključno sami, krme ne dokupujejo. »Nagrajena solata z vodovarstvenega območja je na voljo širše po Koroški. “Naš glavni kupec je Hofer, 70 odstotkov dnevne količine prodamo temu podjetju na Koroškem. Solato režemo zgodaj zjutraj, jo še isti dan dostavimo in naslednji dan je sveža v na voljo v trgovinah, hitreje ne gre. Restavracije in samopostrežne dobijo vsak dan svežo solato.” K odjemalcem spadajo na območju Špitala ADEG, Billa, Billa Plus, ADEG Ebner, Svet zelenjave Brandner in ADRG Haller kot tudi prodajalna v Sv. Petru.

 

Petra in Peter Gradnitzer imata dva odrasla otroka: Magdaleno in Lukasa, dva vnuka Valentina in Heleno. Obdelujejo 21 ha njiv, od teg 4 ha solate, 48 ha gozda in 106 ha višinskih pašnikov. Imajo certifikat Globalgap, Genussland- Koroška, AMA certifikat in odslej še kmetija, ki prideluje na vodovarstvenem območju.