Prodaja ekoloških izdelkov v Avstriji presegla 2 milijardi evrov

11 novembra, 2020
0
0

Prodaja ekoloških proizvodov v Avstriji se je leta 2020 znova močno povečala, in to  prvič nad  10 odstotkov. S povečanjem za 130 milijonov evrov v letu 2019 v primerjavi z letom 2018  (sešteti so  vsi prodajni kanali) – je bila z 2,06 milijarde  prvič presežena meja prometa 2 milijardi evrov, je poročal Bio Austria septembra.

 Gibanje rasti ekoloških proizvodov se nadaljuje  tudi v letu 2020: v prvi polovici leta je bila ekološka prodaja v trgovini z živili  na drobno  COVID-19 za skoraj 20 odstotkov višja od ravni prejšnjega leta, kažejo trenutni podatki  AgrarMarkt Austria. Junija je  delež  ekoloških živil v celotni prodaji hrane prvič dosegel dvomestno številko, in sicer 10 odstotkov. Veliko so prodali kupcem neposredno v obdobju zaprtja med koronakrizo zlasti  ekološki kmetje, je poudarila  Gertraud Grabmann, predsednica podjetja Bio Austria. “Med krizo so se ljudje vedno bolj  k neposrednemu trženju kmetij.” Le v strogo zaprtih mesecih marca in aprila je bila stopnja rasti nekoliko nižja.

 To je bila zlasti posledica dejstva, da takrat nekateri proizvodi, kot so ekološka jajca, zaradi nenadnega povečanja povpraševanja niso bili vedno na voljo. Vrednost ekoloških izdelkov se je v prvi polovici leta povečala v skoraj vseh skupinah izdelkov. Delež ekološke hrane je tradicionalno še posebej visok pri mleku,  jajcih,  krompirju in zelenjavi.

V letu 2019 tudi povečanje  ekoloških površin

Poleg povpraševanja so se lani v Avstriji  povečale tudi ekološke kmetijska površine. Trenutno je v ekološko kmetovanje vključenih 24.225 kmetij ali 22,1 odstotka vseh kmetij. Avstrijski ekološki kmetje obdelujejo skupaj 669.921 hektarjev zemlje oziroma nekaj več kot 26 odstotkov vseh kmetijskih površin.