Proteste kmetov je dovolil sam papež

20 februarja, 2024
0
0

V Rimu je ta konec tedna že od  minulega četrtka demonstriralo več  tisoč italijanskih kmetov. Nasprotujejo smernicam iz Bruslja in so Komisiji EU poslali pismo.  V četrtek se je približno 20.000 kmetov s svojimi kmetijskimi stroji zbralo na Circus Maximus v središču Rima. Tu je bil organiziran protestni shod.

Glavni organizator shoda v Rimu je bila organizacija kmetov CRA – Združeni odbori kmetov. “Kmetje nimajo nobene besede pri odločitvah, nimajo nobene pogodbene moči glede cen ali političnih odločitev, vsiljenih od zgoraj,” se je pritožil član CRA Giuseppe Convertini. Združenje je Evropski komisiji poslalo pismo, v katerem evropske institucije poziva, naj se ne vmešavajo v italijanske zadeve.

Kmetje so v Vatikan potovali s traktorji in kravo. Pred papežem so želeli jasno izraziti svoj protest kmetov. Dovoljenje jim je dal sam Frančišek.   Do Vatikana so se odpravili s traktorji in kravo. Z velikim presenečenjem so prejeli elektronsko sporočilo in telefonski klic iz papeževega tajništva  z dovoljenjem za udeležbo pri maši na Trgu svetega Petra. Z njegovim blagoslovom in tem edinstvenim povabilom so kmetje zdaj lahko našli moč za nadaljevanje protesta, pojasnjujejo v uradni izjavi.

Kmetje iz združenja kmetov Altragricultura so se istočasno udeležili še enega shoda pred mestno hišo. Predsednik združenja Gianni Fabbris pravi, da je glavni razlog za proteste težak položaj kmetov: “To je spontano gibanje, ljudje so šli na ulice, ker so to želeli in ker so v težavah in niso imeli druge izbire.”  Po njegovem mnenju protestira nova generacija kmetov, ki si želi varne prihodnosti. Pred rimsko mestno hišo so prišli, ker niso želeli protestirati skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami kmetov. V nasprotju z njimi združenje Altragricultura ne poziva vlade k odstopu.