Prvi skupni nastop z vinom Krog

21 avgusta, 2020
0
0

Minuli teden se je v Dornberku  na kmetiji Barkola prvič predstavil že 6. januarja uradno ustanovljen konzorcij vinarjev Vipavske doline, v katerem je povezanih 11 vinarjev iz Dornberka in štirje iz Branika. Njihov prvi skupni tržni projekt je zvrstno vino Krog, 14 vinom pa so že podelili konzorcijsko ovratnico za kakovost, ki so jo začeli spremljati po strožjih pravilih  v vinogradih že leta 2017. Kot je poudaril župan občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič pa je zelo pomembno, da so v konzorciju povezani predvsem mladi vinarji, kar pomeni, da je ta dejavnost perspektivna tudi za nove generacije vinarjev.

Novi konzorcij v Vipavski dolini izvaja svoje aktivnosti v okviru projekta Enotour -Inovativno partnerstvo za razvoj vinogradništva in enoturizma Spodnje Vipavske doline, ki ga preko goriškega LAS V objemu sonca financira evropski sklad za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta, ki  je bil potrjen leta 2018 in bo zaključen 2021, je Kmetijski inštitut Slovenije, namenjenih pa mu je 54.700,00 evrov, od tega 40.000 evropskih sredstev. Na prvi stopnji projekta so vinarji ustanovili konzorcij, izdelali pravilnik o  pridelavi in predelavi grozdja za dve kakovosti konzorcijskih vin, izdelali celostno grafično podob in spremljali vinograde na terenu, v kar je vključen tudi KGZ Nova Gorica.

Na drugi,  še potekajoči stopnji projekta, pa bodo pripravili spletno stran s predstavitvijo vseh vinarjev in promocijski material ter izvajali strokovne delavnice za vinarje.  Pravila za konzorcijska vina, pri katerih so poudarki na terroirju, vodenju sledljivosti v kleti in ohranjanju okolja in biotske pestrosti, je predstavil dr. Klemen Lisjak iz Kmetijskega inštituta Slovenije kot vodja projekta, ki na terenu z vinarji tudi sodeluje. Pod oznako Vipavska dolina- Terase izbrano so vina iz vinogradov z najmanj 20 odstotnim nagibom na flišnih tleh, pridelek je omejen na 6000 kg po hektarju oz. manj kot kilogram po trti.

Pod oznako Vipavska dolina-Vinogradi izbrano pa bodo sveža vina dolinskih vinogradov, katerih je pridelek omejen na 8,5 tone oz. 2,5 kg po trti. Grozdje mora biti pobrano ročno in v kleti nadzorovana vrenje, vse vinograde pa v času dozorevanja pregleda komisija. Vinogradniki se sami odločijo, s katerimi legami bodo sodelovali v projektu.

Pri enoloških postopki so si pustili konzorcijski vinarji odprta vrata, saj bo vsak vino kletaril v svojem slogu, vendar mora biti za sveža vina nadzorovano vrenje, za kakovost iz teras pa bodo vina bogate strukture, z dozorelimi tanini, pri rdečih vinih pa mora vsaj 30 odstotkov vina zoreti v leseni posodi vsaj 12 mesecev. Vina oceni pred stekleničenjem na senzorični oceni strokovna komisija.

Ker so začeli v vinogradih na terasah tem pridelovalnim smernicam slediti že leta 2017, so pred kratkim potrdili prvih 14 konzorcijskih vin (okrog 50.000 steklenic), od tega enajst belih in tri rdeča, vsak vinar pridela teh vrhunskih vin le med 2500 in 3000 steklenic, njihova cena pa je med 10 in 20 evrov.  Konzorcijski vinogradniki za zdaj za novo oznako na svojih vinih ne plačujejo posebnega prispevka, saj so stroški pokriti iz projekta Enotour, pač pa so pobrali 100 evrov pristopnine po članu.

Vino Krog za Hofer

Prvi letošnji skupni tržni projekt konzorcijskih vinogradnikov pa je nastal zaradi slabe prodaje v času koronakrize. Zato so se povezali in sestavili sveže belo vino sedmih vinarjev iz sort sauvignon, chardonnay, laški rizling in rebula iz dolinskih vinogradov. Zanj so pripravili grafično podobo in ga prvič napolnili  na skupni polnilni liniji kmetijske zadruge Dorbnerk. 20.000 steklenic za  trgovsko verigo Hofer, kjer dosega na polici ceno 3,99 evra.

Kot je predstavil Anton Harej, predsednik Zavoda konzorcij vinarjev Vipavske doline, pa načrtujejo nove  skupne projekte, saj se na kmetijah ukvarjajo še z drugimi dejavnostmi. Prek skupne spletne strani pričakujejo tudi  rezervacije turistov, zato si želijo tudi skupni degustacijski prostor, pa tudi skupni prostor za predelavo sadja in zelenjave v sokove in druge izdelke.

Mojca Mavrič Štrukelj iz KGZ Nova Gorica pa je še dodala, da pričakuje letos v Vipavski dolini dober letnik in trgatev v normalnem roku, ker je bilo v sezoni dovolj dežja, pa bodo tudi dober izplen pri stiskanj grozdja.